Bersedia untuk mula?

Sebelum kita mulakan tutorial bagaimana nak bina laman web guna php fusion ni ada beberapa perkara yang perlu diambil perhatian dan beberapa aplikasi dan pakej php fusion yang perlu dimuat turun dulu.

Pertama sekali yang paling penting mesti ada keazaman untuk bina laman web ni. Jangan separuh hati je nak buat sebab anda mungkin akan alami beberapa masalah yang menguji kesabaran anda. SO, kalau takde keazaman susah la nak belajar. Nasihat saya jika ada masalah dengan installasi atau pengurusan laman web nanti, first and foremost don't be panic. Try to surf thru the web to find the solution. Sekarang banyak forum pasal php fusion ni..yang penting hati mesti mau deh..

untuk install pakej php fusion ni anda perlu muat turun dulu web pakej nye..anda ada pilihan samada nak gunakan versi 6 atau the latest versi 7. Saya sendiri masih gunakan versi 6 sebab belum biasa dengan pengurusan versi 7 ni sebab baru g..nak cari infusion untuk versi 7 pun tak banyak lagi..

Di mana nak muat turun?

versi 6
versi 7

Bila dah ada web package tu..anda kena ada easyphp sebab tutorial kita nanti berkenaan bagaimana nak install di local hosting.

bersambung.....

Web content management system?

A Web content management system (WCMS or Web CMS) is content management system (CMS) software, usually implemented as a Web application, for creating and managing HTML content. It is used to manage and control a large, dynamic collection of Web material (HTML documents and their associated images). A WCMS facilitates content creation, content control, editing, and many essential Web maintenance functions.

Usually the software provides authoring (and other) tools designed to allow users with little or no knowledge of programming languages or markup languages to create and manage content with relative ease of use.

Most systems use a database to store content, metadata, and/or artifacts that might be needed by the system. Content is frequently, but not universally, stored as XML, to facilitate reuse and enable flexible presentation options.[1][2]

A presentation layer displays the content to regular Web-site visitors based on a set of templates. The templates are sometimes XSLT files.[3]

Administration is typically done through browser-based interfaces, but some systems require the use of a fat client.

Unlike Web-site builders like Microsoft FrontPage or Adobe Dreamweaver, a WCMS allows non-technical users to make changes to an existing website with little or no training. A WCMS typically requires an experienced coder to set up and add features, but is primarily a Web-site maintenance tool for non-technical administrators

Sumber : wikipedia

Apa yang menariknya PHP Fusion ni

Korang sure tertanya-tanya apa yang menarik sangat PHP-Fusion ni kan..pada aku yang masih hijau bab2 wat website guna cms ni..PHP fusion ni kira senang la nak belajar..ada basic html sket dah kira ok la..

Antara elemen menarik yang ada dalam pakej PHP Fusion ni :

* News - berita; sesuai la untuk webmaster sekolah..
* Articles - artikel;
* Forums - ruangan berforum; ni yang menarik ni
* Photogallery - sure guru besar korang suka
* Web Links - nak wat pautan le laman web lain
* Downloads - ruangan muat turun
* Polls - nak mengundi;
* Shoutbox - ni lagi satu yang best..bleh borak2
* PM- private message..
* Search - carian
* Themes - theme yang pelbagai..

Satu g elemen yang paling best dipanggil "infusions". Yang ni kalau sesetangah cms dipanggil module..atau panel..nak letak jam ke..kalendar ke..sume tu dipanggil infusion...nak cari infusion ni senang je..search..download then install la..biasa setiap infusion tu akan ada manual cara nak install..so, don't worry...

Selain infusion, satu g dipanggil "mods",yang ni akan alter core code(for dummies..yang rasa2 kurang ilmu coding ni..be careful k..)yang penting ikut manual yang diberi..

Contoh laman web yang menggunakan cms php fusion

1. Laman web rasmi SK Kg Dato Ibrahim Majid

2. Laman web SK Pasir Puteh

3. Laman e-informasi

* Banyak lagi sekolah-sekolah yang gunakan php fusion ni..especially sek under ppd pasir gudang and jb sbb sifu dia ada kat sana..mr.japaruddin, webmaster sk pasir puteh..yang aku listkan kat atas tu member2 nyer..termasuk la sek aku punye

What is PHP Fusion?

PHP-Fusion is a light-weight open-source content management system (CMS) written and developed by Nick Jones (also known as Digitanium) in PHP. It uses a MySQL database to store a web site's content and comes with a simple but comprehensive administration system. PHP-Fusion includes features common in many other CMS packages.

As of 2006, PHP-Fusion is supported in about a dozen languages besides English. There are official support forums in Denmark[1], Italy[2], Hungary[3], Bulgaria[4]and 18 more sites.

Version 6 is licensed under the terms of the GNU General Public License however, version 7 is licensed under the Affero General Public License

Mukadimah

Assalamualaikum..

Selamat datang ke blog saya nie..insya Allah saya akan berkongsi ilmu yang ada tentang bagaimana nak bina laman web menggunakan salah satu CMS (content managemant system) iaitu PHP Fusion. Ramai member2 yang nak belajar tapi kalau nak mengadap sorang2 memang la tak sempat..maklum la cikgu sekarang ni bukan macam cikgu zaman dulu2 (cikgu2 dulu jangan marah ek..) sekarang masa yang ada banyak dihabiskan di sekolah..siang malam pagi petang..so, kawan2 kita kongsi2 ilmu di alam maya la..ilmu yang sedikit ni kalau tak dikongsi memang hilang dari memori..

Pengikut