Berkenalan dengan EasyPHP

EasyPHP ni satu software yang dipanggil WAMP software. Software ni akan install satu servis "web server'ke dalam komputer yang menggunakan windows. Ia akan membolehkan pengguna membina PHP (scripting language atau orang melayu panggil skrip bahasa yang digunakan bukan dlam drama atau filem tapi untuk menghasilkan laman web yang dinamik/dynamic website)dan MySQL (program yang bertindak sebagai 'server' yang membolehkan capaian pelbagai pengguna/multi-user access kepada sejumlah database)di localhost (url dia 127.0.0.1).

Pakej EasyPHP mengandungi Apache server, datebase MySQL database dan PHP extension.

Dipendekkan cerita..tak nak pening-pening, easyphp ni adalah alternatif kepada mereka-mereka yang nak belajar buat laman web guna php tapi takde tapak web (web hosting). So, bila install easyphp satu tapak web akan diwujudkan dalam komputer anda dan anda tak perlukan talian internet untuk buat laman web..bila rasa2 bersedia nak pamerkan laman web 'canggih' anda nanti baru la cari web hosting samada yang free atau berbayar. Masa tu baru la bleh kongsi laman web anda dengan seluruh pengguna internet di dunia.

Kenapa perlu install easyphp pulak ek..zaman dulu2 bila pergi kursus laman web anjuran ppd takde pun dengar pasal ni ek..haa..yang tuan2 pergi kursus dulu buat laman web guna frontpage..takpun guna word(Kursus BPPT la ni)..pastu ada gak la kursus guna dreamweaver(basic dreamweaver je)..masa tu kita belajar buat laman web guna html je..html ni tak perlukan database mcm php..zaman sekarang orang dah tak buat laman web macam tu lagi..(ye ke?ada la jugak yang masih buat..mungkin diaorang belum dapat ilmu php lagi..atau mungkin takde kursus?)

Bersambung...tungggguuuu....

Pengikut