Commonly Misused English Words - Bored and Boring


English can be confusing. A lot of words are similar but with different meanings. It is almost impossible to avoid making mistakes in English, but you might be able to avoid making these ones.
bored vs boring


bored is an adjective that describes when someone feels tired and unhappy because something is not interesting or because they have nothing to do.

For example: She was so bored that she fell asleep.

boring is an adjective that means something is not interesting or exciting.

For example: The lesson was so boring that she fell asleep.


Tips Blogging - Ping Your Blog To Increase Traffic


Anda mempunyai blog anda sendiri? Anda sentiasa mengemaskini blog anda tetapi anda dapati bilangan pengunjung yang melawat blog anda masih kurang? Pening bagaimana memikirkan cara untuk menarik trafik ke blog anda? Salah satu cara yang anda boleh gunakan ialah ping blog anda. Apakah ping?


Menurut wikipedia, dalam konteks blogging, ping adalah satu mekanisma berpaksikan XML-RPC di mana sebuah weblog memberitahu sesebuah pelayan yang content/isinya telah dikemaskini. Jadi, untuk ping blog anda adalah suatu kemestian. Selepas anda mengemaskini blog anda dengan kandungan baru, anda harus ping blog anda dengan perkhidmatan ping sehingga mesin pencari (search engine seperti yahoo atau google) menyedari tentang maklumat terbaru di blog anda.

Ada begitu banyak perkhidmatan ping yang disediakan di internet dengan kualiti dan kemampuan yang berbeza. Jika anda mencari satu yang baik, mungkin anda perlu cuba Pingler. Perlu ditegaskan bahawa setiap perkhidmatan ping memiliki kualiti dan kemampuan yang berbeza. Kualiti mereka didasarkan pada kelajuan, dan jumlah perkhidmatan ping yang mereka sediakan. Saya menggunakan Pingler sebagai perkhidmatan ping blog saya kerana kelajuan luar biasa, dan menawarkan begitu banyak perkhidmatan ping. Jika anda tertarik, anda boleh melawat Pingler dan mencubanya.

Namun begitu anda perlu ingat dua perkara ini:

1. Hanya ping blog anda jika anda telah menambah kandungan baru pada blog anda,
2. Jangan cuba untuk melakukan ping ke blog anda lebih dari 1 kali dalam satu hari (24 jam)

Anda tidak perlu melakukan dua hal di atas, melainkan jika anda ingin blog anda dianggap sebagai spam blog. Jadi, terus mengemaskini blog anda sehari-hari, sehingga anda boleh ping sekerap mungkin (sekali sehari), dan akan memberikan kesan baik untuk kedudukan anda pada enjin pencari.

Selamat berblogging!

Photoscape - Gambar lukisan pensel


Anda berminat jadikan gambar anda seperti di atas? Tutorial kali ini saya akan menunjukkan bagaimana caranya untuk menjadikan gambar anda seperti lukisan menggunakan pensel menggunakan perisian Photoscape. Selepas membaca tutorial ini anda akan dapati caranya amat mudah semudah menyebut ABC or some people say it's a piece of cake.


Walau bagaimanapun, hasil yang anda akan dapati nanti tidaklah secantik yang anda bayangkan kerana ianya bergantung kepada kualiti gambar yang anda akan ubah seperti tahap contrast, pencahayaannya dan lain-lain. Selain itu, Photoscape adalah perisian percuma, jadi tools yang ada tidaklah sehebat perisian berbayar seperti Adobe Photoshop.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan.

Langkah 1 - Run Photoscape, kemudian pilih option Editor.


Langkah 2 - Browse gambar yang anda ingin tukarkan dan klik pada gambar tersebut. Paparannya akan keluar pada work space di sebelah kanan.



Langkah 3 - Jika anda rasa saiz gambar anda terlalu besar, anda boleh kecilkan saiznya. Klik di sini untuk cara kecilkan gambar. Seterusnya, klik Filter-----> Pictorialization-----> Pencil



Langkah 4 - Pilih amaun Pen Thickness dan Deepen dengan cara gerakkan slider ke kiri dan kanan. Pastikan checkbox preview ditick untuk anda lihat hasil yang akan anda dapat. Setelah selesai, klik OK.



Tahniah! Anda telah berjaya mencipta kelainan pada gambar anda. Anda memang HEBAT!

Registry editing disabled by administrator


Kadang-kadang kita hadapi situasi di mana kita perlu edit registry windows kita disebabkan beberapa masalah yang berlaku. Baca tentang apakah windows registry di sini. Kita boleh edit registry dengan cara klik start ----> run ----> regedit. Namun begitu, ada masanya kita akan dapat mesej "Registry Editing has Been disabled by your administrator". Ini adalah disebabkan aktiviti virus yang telah merosakkan sistem windows kita. Bagaimana masalah ini dapat diselesaikan?



Satu cara yang saya pernah cuba ialah dengan cara klik start ----> run ---->copy dan pastekan yang berikut reg add HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableRegistryTools /t REG_DWORD /f

Insya Allah masalah anda dapat diselesaikan.

Facebook

Petang tadi saya layan permintaan isteri untuk daftarkan akaun facebooknya. Katanya kawan lama di universiti nak berhubung melalui facebook. Jadi, sambil2 daftar saya print screen sekali cara-cara nak daftar tu. Ramai yang dah tahu ni tapi


saya percaya ramai lagi yang sama kategori dengan isteri saya, kurang ambil peduli dengan facebook ni disebabkan kekangan masa. Bila nak gunakan baru la tercari2 tutorial..kalau ada suami atau kawan2 yang tahu mujur la.

Berikut ialah cara nak daftarkan akaun facebook anda.

Langkah 1
Buka laman web facebook. Alamat url dia www.facebook.com. Anda akan dapat paparan seperti di bawah.


Langkah 2
Isikan maklumat yang diminta di ruangan sign up.


Langkah 3
taipkan dua perkataan yang diberi sebagai security check. Jarakkan perkataan tersebut dengan satu spacing.


Langkah 4
Bila anda dapat papapran seperti ini, anda boleh mulakan carian kawan2 anda melalui akaun emel anda. Jika anda tidak mahu boleh klik pada skip this step.


Langkah 5
Sekarang anda boleh masukkan nama sekolah dan juga ipt atau kolej tempat anda pernah belajar. Ini adalah untuk memudahkan facebook mencari kawan2 anda seterusnya memaklumkan kepada anda wujudnya akaun kawan2 anda itu.


Langkah 6
Seterusnya anda boleh masukkan gambar anda samada yang sedia ada dalam hard disk atau anda boleh gunakan webcam untuk snap photo anda.


Langkah 7
Now, it's done! Anda boleh gunakan akaun facebook anda tetapi sebelum itu pastikan anda semak mailbox emel anda dan klik comformation link dalam emel yang dihantar facebook kepada anda.



Changing for the better

People change..the world change..so all things around us change. We need a CHANGE so that we will be a better person. In the Holy Quran, Allah said : "Verily never will Allah change the condition of a people until they change it themselves (with their own souls)". Surah Ar Ra'd 13:11. Thus, taking a gist from that verse, I decided to make a change to the appearance of this blog so that it'll be more....



don't know what to say but i hope you like the new look of my blog.

This is the previous look.


and this is the newlook.


Let's learn Basic Grammar - Nouns Part 2

I believe you have read my previous entry about nouns and it has given you some basic idea on what nouns are. In this entry, i put two links to two interesting sites that will explain more about nouns. They are...



The first one contains quizzes about nouns, common nouns and proper nouns. The interactivity of the quizzes is the key why you should visit the site and try the quizzes. The site is colourful, has excellent graphics and is clearly presented. It is ideal for introducing a lesson or for a plenary.

Click here to go to the site

The second called ‘What are Nouns?‘ is more comprehensive as it covers different types of noun such as common, proper, concrete, abstract, count and non-count and collective nouns. Again it works brilliantly in full-screen mode on an interactive whiteboard, and as well as having the explanations of what the different nouns are, this site also has a quiz and a game where children can test their knowledge

Click here to go to the site

Suami - ada yang terlepas pandang

Suami..suami..suami..
Kalimah tu sinonim dengan sifat egois yang ada pada seorang lelaki. Sikap sang suami yang terlalu mendambakan isterinya mengikut corak yang hendak dilukisnya tanpa dia melihat corak acuan yang ada di tangannya biasa kita tatapi kesannya di dada-dada akhbar. To husbands out there..sedikit renungan untuk anda dan saya, 10 perkara yang mungkin kita terlepas pandang.


1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.
Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.
Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.
Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.
Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.
Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.
Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.
Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.
Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.
Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.
Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah meminta supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.

To my wife..happy 5th anniversary of our marriage. Thanks for being my wife.

Sumber: www.ukhwah.com

Photoscape - Edit Single Photo

As promised, i post this entry regarding Photoscape tutorial. I chose to start with the most basic part i.e editing single photo. At the end of this lesson, you should be able to :

1. browse and open the photo you desire to edit
2. resize the photo
3. add a frame to the photo to make it more attractive
4. insert some texts describing the photo
5. save your work succesfully



1. How to browse and open the photo you desire to edit

Run photoscape. Then, click on the Editor icon.


On the left side, you'll see some sort of file explorer. There, you can browse your computer and look for the photo you want to edit.


Once you have found it, just click on it and it will appear on the workspace on the right side.

2. How to resize the photo

Find for Resize option at the bottom middle. Several options are set there for you to choose or you can set your own size.


3. add a frame to the photo to make it more attractive



4. insert some texts describing the photo




5. save your work succesfully


Let's learn Basic Grammar - Nouns

The most basic part of speech (A classification of words according to how they are used in a sentence and the types of ideas they convey) is noun. What is noun?


1. A noun is the name of a person, place, or thing.
2. Nouns are divided into five different kinds : --

Proper Nouns
Common Nouns
Collective nouns
Material Nouns
Abstract Nouns

A Proper Noun is the name of a particular person, place, or thing.

eg : John ( person ) ; Palm Beach County ( place ) ; The Chinese ( people );

Books ( thing )

A Common Noun is a name that can be given to any person or thing of the same kind.

eg : Man, boy, table, dog

A Collective Noun is singular in form though denoting more than one.

eg : Herd, army, flock.

A Material Noun is the name of a substance

eg : Milk, iron, wood.

An Abstract noun is the name of a quality.

eg : Love, truth, color.

Number of Nouns

1. Number shows whether one is meant, or more than one.

2. There are two Numbers : --

The Singular Number
The Plural Number

The Singular number denotes only one object.
boy, girl

The Plural number denotes more than one object.
boys, girls.



The Plural is generally formed by adding s to the Singular :

pen pens chair chairs
book books garden gardens

When the noun ends in s, x, ch, or sh, the Plural is formed by adding es to the Singular : -

glass glasses watch watches
box boxes dish dishes

If the noun ends in y, and the y has consonant going before it, the Plural is formed by changing y into ies : -

duty duties army armies
fly flies lady ladies

But if the y has vowel going before it, the Plural is formed by simply adding s : --

day days key keys
boy boys monkey monkeys

Most nouns ending in f or fe form the Plural by changing f or fe into ves

calf calves life lives
knife knives wife wives
leaf leaves thief thieves

If the noun ends in o, and the o is preceded by a consonant, the Plural is generally ( not always ) formed by adding es to the Singular : --

cargo cargoes negro negroes
hero heroes potato potatoes

But if the o is preceded by a vowel, the Plural is formed by simply adding s to the singular : --

bamboo bamboos curio curios
cuckoo cuckoos studio studios

Some nouns from their Plurals irregularly :

man men tooth teeth
woman women mouse mice
foot feet ox oxen
goose geese child children

Some Nouns have the same from in the Plural as in the Singular : -

deer deer fish fish ( fishes )
sheep sheep dozen dozen ( dozens )


Photoscape - Free Photo Editor


Digital camera is a common gadget that we use nowadays. Some of us may snap a lot of photos without the knowledge what is the best way of snapping them. Thus, it may result the quality of the photo is not up to its proper standard. Now, instead of using complicated and payable software like Photoshop, we can edit those photos with this free but user friendly software called "Photoscape".



What can Photoscape do for you?

# Viewer: View photos in your folder, create a slideshow
# Editor: resizing, brightness and color adjustment, white balance, backlight correction, frames, balloons, mosaic mode, adding text, drawing pictures, cropping, filters, red eye removal, blooming
# Batch editor: Batch edit multiple photos
# Page: Merge multiple photos on the page frame to create one final photo
# Combine: Attach multiple photos vertically or horizontally to create one final photo
# Animated GIF: Use multiple photos to create a final animated photo
# Print: Print portrait shots, carte de visites(CDV), passport photos
# Splitter: Slice a photo into several pieces
# Screen Capture: Capture your screenshot and save it
# Color Picker: Zoom in on images, search and pick a color
# Rename: Change photo file names in batch mode
# Raw Converter: Convert RAW to JPG
# Paper Print: Print lined, graph, music and calendar paper
# Face Search: Find similar faces on the Internet

Later, i will try to post some tutorials on how to utilise Photoscape. Till then, just wait and please click our sponsor.



Itu bermakna.. = that's mean? or that means?

They sound almost the same, but deliver a different meaning. Some people use “That’s mean” when they actually want to say “That means”. These are two different meanings. It’s common that new English learners think that it’s correct. To some people, it might not matter as long as the message is brought across, but in reality, it can be annoying to the listener especially if the offender has been corrected before.



I remember being taught in primary school the correct usage of words and how to use short forms i.e. ‘s can be short for “is”, (What's up? = What is up?)

If one says “That’s mean you will go lah?”, would that sound right? If yes, then will “That is mean you will go lah?” sound right now? No matter how you look at it, it’s just so, wrong.

Direct translation: “Ia adalah kejam (mean=kejam) awak nak pergi lah?”

It’s been fossilised in their head to use “That’s/It’s mean” instead of “That/It means” that they are so confident of, even after repetitiously being told it’s not right.

Conclusion:
That’s mean ≠ That means

Sekian.

Source article : http://belalang.tumblr.com

Pengikut