URL terlalu panjang? Jom pendekkan



Kebanyakan kita menggunakan blogspot sebagai platform blog kita. Katakanlah kita memilih untuk menggunakan url "ceritahidupaku" maka ia akan jadi www.ceritahidupaku.blogspot.com. Wah! panjangnya url kita. Nak bagitau kawan-kawan pun susah nak diingati. Apa kata kita pendekkan url kita dengan PERCUMA?


Sebelum ini url blog saya ialah www.mishafie.blogspot.com. Susahnya nak menaip panjang-panjang especially bila nak tinggal jejak di blog yang kita lawati. Akhirnya saya terjumpa satu website yang menawarkan servis untuk memendekkan url yang panjang. Website tersebut ialah Dot TK.

Jom saya tunjukkan caranya.

1. Pergi ke website Dot TK. Taipkan url blog anda selepas dapat paparan seperti ini.



2. Dot TK akan mencadangkan url yang sesuai untuk anda. Anda juga boleh menggunakan url yang anda inginkan tetapi tertakluk kepada availability(Tak dapat recall apa perkataan ni dalam BM).


3. Taipkan karekter seperti yang terpapar.

4. Skrol ke bawah dan klik Confirm.



Selamat Berblogging

9 ulasan :

  1. thankz for the share

    nanged!OMG, i saw a girl undressed in front of me.nang to read more! =)

    BalasPadam
  2. cool stuff.. thanks for sharing =)

    BalasPadam
  3. tp kenapa bila baca page ni url kembali asal??

    BalasPadam
  4. IDEAlogyc Admin:Al-Hadi said...

    tp kenapa bila baca page ni url kembali asal??

    Cikgu Idris says:

    ye ke?ni saya tgh baca page ni dan url tu tetap http://www.cikguidris.tk

    BalasPadam
  5. great info.!
    tengs 4 sharing~ :D

    BalasPadam
  6. cikgu...ade YM? add saye..
    mocha_ice179

    BalasPadam
  7. To mocha_ice179

    Sorry kawan. Saya dulu guna gak ym tapi dah 4 tahun tinggalkan sebab tak selalu online. Tapi xpe..nanti saya add awak cuma i can't promise to go online thru YM

    BalasPadam
  8. gud info...thanx for sharing...

    BalasPadam

Pengikut