Saya perlukan pendapat anda..


Salam buat semua pembaca..

Agak lama saya tidak pos entri baru untuk blog ini. Selain sibuk menyediakan murid-murid yang sedang menduduki ujian percubaan UPSR kali kedua (25 - 27 Mei), saya juga sedang berkira-kira (sedang buat sebenarnya) beberapa perubahan kecil pada laman web rasmi sekolah saya. Sebenarnya, theme untuk laman web itu telah saya tukar akhir tahun lepas dan setakat ini saya masih lagi puas hati dengan paparannya. Satu perkara yang saya masih fikirkan, adakah pengunjung yang datang melawat laman web itu sama pendapatnya dengan saya.

Setelah diupdate dan ditambah sana sini, sekarang saya rasakan yang laman web itu terlalu banyak gambar dan saya tidak pasti adakah orang yang datang melawat terganggu dengan kewujudan gambar dan lain-lain grafik yang ada.

Rakan-rakan blogger saya rasa ada macam-macam pendapat yang boleh bantu saya dapatkan idea terbaik bagaimanakah sepatutnya paparan laman web sekolah. Jika anda ada masa, lawatilah laman web sekolah saya di sini dan harap dapat beri saya komen ya.

Thanks in advance.

Skrin biru?

Salam buat semua pembaca..

Hari ni saya nak kongsikan satu masalah komputer/laptop yang mana skrin berwarna biru akan terpapar semasa komputer/laptop tersebut sedang loading windows. Lihat paparan di bawah:


Saya mendapat satu task siang tadi dari seorang cikgu di sekolah, minta bantuan saya laptop yang digunakannya menghadapi masalah tersebut. Laptop tersebut adalah hakmilik kerajaan jenis Dell hitam. Warga guru semestinya kenal laptop Dell hitam ni. Model sebenarnya ialah Dell Latitude C600. Yang membuatkan laptop jenis ni senang diingati ialah kerana ianya merupakan model yang mula-mula dibekalkan oleh kerajaan untuk program PPSMI, sekolah saya mendapat bekalan model ini pada tahun 2002.


Berbalik semula pada permasalahan skrin biru (blue screen) tadi, mulanya saya agak blur apa yang hendak dibuat kerana lama dulu saya pernah hadapi masalah yang sama pada pc saya dan ianya berfungsi semula selepas saya restart pc tersebut. Kali ini, saya dapati masalahnya agak berlainan kerana selepas restart atau kita cuba load dengan safe mode atau last good configuration, skrin biru akan terpapar juga.

Saya cuba gunakan cd windows untuk repair windows installation pada laptop tersebut. Awalnya saya tidak memilih untuk menggunakan option recovery console sebaliknya saya teruskan seperti hendak fresh install windows namun saya tidak dapat paparan seperti di bawah. Jadi, saya restart laptop kemudian cuba gunakan recovery console.


Biasanya jika kita memilih option recovery console, kita akan diminta mengesahkan windows installation mana yang kita hendak repair namun kali ini saya tidak dapat seperti itu.


Saya menjadi semakin pelik dengan masalah itu. Pada fikiran saya mungkinkan hard disk telah 'kong' yang menyebabkan windows installation tidak dapat dikesan.

Saya kemudian menaip command CHKDSK (check disk) dan paparan berikut keluar.



Akirnya setelah check disk, windows dapat load seperti biasa..masalah selesai. Alhamdulillah.

Selamat Hari Guru


Selamat Hari Guru buat semua guru-guruku di :

SK Perserian (1985 -1989)
SK Bandar Maharani (1990)
SMAP Kajang (1991-1994)
SMKA Segamat (1995)
Matriks UIA-KUSZA (1996-1997)
UIAM (1998 - 2002)
Maktab Perguruan Batu Pahat (2003)

Hanya ALLAH yang dapat membalas jasa cikgu.


Kini aku juga adalah seorang CIKGU. Sesungguhnya pengalaman yang telah ku kutip sewaktu menimba ilmu dari guru-guruku dahulu akan ku jadikan panduan dan pedoman dalam mendidik anak muridku. Terima kasih Cikgu.

Orang mengatakan GURU itu ibarat lilin, sanggup membiarkan dirinya terbakar untuk menerangi orang lain. Betapa tingginya ekspektasi mereka terhadap diri seorang guru. Semoga ALLAH berikan kekuatan kepada kami semua guru untuk terus mendidik dengan ikhlas demi menjaga martabat seorang guru.

"We're not destined to be a doctor who saves lives, or a lawyer who defends lives, or a soldier who protects lives but we're chosen by HIM to be a TEACHER who TOUCHES lives."

Terus dikunjungi..


Di Batu Pahat, ada sebuah kedai makan yang terkenal dengan juadah bubur ayam. Kedai makan yang terletak di Jalan Sultanah ini memang biasanya akan dipenuhi oleh penggemar bubur ayam termasuklah saya sekeluarga. Setiap hujung minggu, biasanya kami akan balik ke kampung menjenguk mak dan nya'ie yang tinggal berdua. Apabila sampai di Batu Pahat, anak-anak biasanya akan mengajak pekena bubur dulu sebelum balik ke rumah atuk. Abah dan umminya yang memang regular customer sejak dari budak-budak tu belum wujud lagi pun apa lagi tak lepaskan peluang pekena bubur.

Sejak 3 bulan lepas, bersebelahan kedai bubur ayam ini satu bangunan kedai telah dimulakan pembinaannya. Jadi, bersepah-sepahlah bahan-bahan pembinaan di jalan masuk ke kedai. Walaupun begitu, orang tetap datang ke kedai bubur ini. Kenapa sampai macam tu sekali ek?

Cuba tengok jalan masuk ke kedai bubur tu. Hmm..ada jugak yang sanggup datang ya.


Tunjuk sikit gambar bubur ayam tu. Agak-agak ada yang terliur tak tengok gambar ni?


Asyraf Wajdi penggemar terbaru bubur ayam Batu Pahat.

Hari Ibu - Dari Perspektif Islam




Sedikit sejarah bagaimana sambutan Hari Ibu wujud. Dahulu, masyarakat Yunani Purba merayakan Hari Ibu bertujuan untuk memuja ibu-ibu sebagai simbolik kepada
Cybele, ibu dewa-dewi Yunani yang agung. Komuniti di Rom Purba pula Hari Ibu disebut sebagai perayaan Montraliayang memperingati dewi Juno, dan ibu lazimnya diberi hadiah pada hari ini.

Di negara China, sesetengah rakyat China menganggap Hari ibu sebagai hari memperingati Meng Mu, ibu kepada Mencius, tetapi masih belum menjadi perayaan rasmi kecuali di beberapa bandar sahaja.

Bolehkah kita sebagai orang Islam sama-sama menyambut Hari Ibu pada hari esok?

Dalam satu hadith, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:

"Sesungguhnya setiap perbuatan itu disertakan dengan niat dan sesungguhnya setiap orang itu apa yang diniatkan. Barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya kerana Allah dan Rasulnya dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia atau kerana perempuan yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya kepada apa yang dihajatkannya. "(Muttafaqun Alaih)

Berdasarkan hadith tersebut, ulama' menafsirkan bahawa orang Islam seharusnya mengagungkan HANYA Allah SWT dan bukan selainnya. Jika berlaku penagungan kepada makhluk Allah, maka terjejaslah aqidah seseorang itu.

Di Malaysia, kita orang Islam menyambut Hari Ibu sebagai tanda terima kasih kita kepada insan yang telah mengandungkan, melahirkan, menyusukan, dan pelbagai lagi jasa yang takkan kita dapat balas. Ini adalah bersesuaian dengan ayat Al-Quran dan hadith seperti berikut :

"Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah
kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)." [ Al-Isra’: 23]

"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; dan jika mereka berdua
mendesakmu supaya engkau mempersekutukan Aku (dalam ibadatmu) dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya, maka janganlah engkau taat kepada mereka. kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya, kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan. [Al-Ankabut: 8]"

"Telah bersabda Rasulullah kepada seorang lelaki ketika ditanyakan kepada baginda : “Siapakah manusia yang paling layak aku berbuat kebaikan padanya? Rasulullah bekata : ibu kamu, kemudian siapa? Berkata Rasululah : ibu kamu, kemudian siapa? Berkata Rasulullah : ibu kamu, kemudian siapa? Ayah kamu."

Baca artikel asal di sini.

Baca juga Garis Panduan Sambutan Hari Ibu oleh Jabatan Mufti Negeri Selangor.

Selamat Hari Ibu buat ibu saya Hjh. Rudziah @ Aisyah bt Husin. Terima kasih mak untuk segalanya.

Commonly Misused English Words- Every day vs everyday

One of my pupils wrote this sentence during the English class. Ali goes to school everyday. I asked him "What do you mean by that sentence?". He answered me, "Ali pergi ke sekolah setiap hari". It is commonly seen among our children's writing that they will write setiap hari as everyday. However, we must note that setiap hari is not everyday but every day. Here is the difference.

--->Every day (every is a determiner and day is a noun) is a time expression meaning "each day" or "regularly."

---> Everyday is an adjective meaning commonplace, ordinary, or normal.

Examples

1. Jane goes to class every day (each day)

2. These shoes are great for everyday wear. (ordinary)


Common Errors

The most common error is writing "every day" as one word (everyday) as in the following sentences:

1. I used to jog three miles everyday (Incorrect)

2. I used to jog three miles every day. (Correct)

Pening dengan Maxis Broadband




Siang tadi ada sorang cikgu kat sekolah mengadu masalah dia gunakan Maxis Broadband yang baru dilanggan 2 hari lepas. Katanya dalam dua minit saja connected lepas tu terus senyap je. Dia minta tolong saya settlekan masalah tu. Saya ni pulak belum celik lagi bab-bab broadband service yang disediakan oleh mobile phone operator like maxis, celcom etc..Selama ni tau sikit-sikit pasal streamyx. Tu pun sebab langgan streamyx. Bila orang minta tolong, saya pun nak tak nak kena cakap "Ok, insya Allah nanti saya tolong tengokkan". Dah namanya kat sekolah tu saya ni Penyelaras ICT, so kena la bantu kawan-kawan walaupun kita tak sure boleh buat ke tak. Yang penting cuba dulu.

Malam ni lepas anak-anak dah tidur, saya pun mula la menggodek2 laptop dan broadband modem maxis tu. Mula-mula saya test guna laptop saya, surfing dalam setengah jam ok tak de masalah..cuma biasa la lembab macam kura-kura. Terasa kembali ke zaman dial up pulak. Lepas tu saya try guna laptop cikgu tu, sah! memang laptop dia yang wat hal. Dia pun ada cakap dia dah bawak pergi kedai, cina kedai tu cakap laptop dia yang rosak. Saya pun mula la tengok2 apa yang patut dibuat. Saya uninstall dulu program yang saya rasa mengarut dan saya tak tau (step ni saya hantam je, kot2 jadi). Masa tu saya terjumpa satu program .exe nama dia FlushCode. Nampak macam program yang valid, bila letak cursor kat icon flushcode tu ada discription yg program tu untuk refresh windows icon cache. Bila saya google saya jumpa ni pulak . So, saya delete je la FlushCode tu.

Dah buang-buang tu, saya guna SDFix pulak kot ada trojan ke apa2 ke..then saya wat full scan komputer.

Lepas tu, saya cuba balik maxis broadband tadi. Hmm..still sama sekejap je connected pastu tak boleh surf lagi. Last2 tah macam mana saya try tengok windows firewall laptop tu. Rupanya keluar macam ni..


Dapat lagi satu ilmu baru. Saya google pasal tu pulak dan say dapat info berikut :


After you install Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2), you cannot start the Windows Firewall service. Specifically, you experience one or more of the following symptoms:

  • Windows Firewall/Internet Connection Sharing (ICS) is not displayed in the Services list in Control Panel.
  • Windows Firewall/Internet Connection Sharing (ICS) is displayed in the Services list, but you cannot start this service.
  • You receive the following error message when you try to access Windows Firewall settings:
    Due to an unidentified problem, Windows cannot display Windows Firewall settings.
This problem is caused by a missing or corrupted SharedAccess.reg file. The SharedAccess.reg file represents the Windows Firewall service.

Note

The Windows Firewall service in Windows XP SP2 replaces the Internet Connection Firewall (ICF) service in earlier versions of Windows XP.



Macamana pulak nak settlekan masalah windows firewall tak diset ni. Saya dapat solutionnya camni :


Start => Run => Type netsh winsock reset then click ok. Restart your computer then check windows firewall again.



Lepas dah settlekan masalah windows frewall tadi (Saya on firewall) dan restart..baru lah maxis berukband broadband tadi dapat function smoothly. Alhamdulillah. Barulah boleh tidur lena malam ni.

Pengikut