Skrin biru?

Salam buat semua pembaca..

Hari ni saya nak kongsikan satu masalah komputer/laptop yang mana skrin berwarna biru akan terpapar semasa komputer/laptop tersebut sedang loading windows. Lihat paparan di bawah:


Saya mendapat satu task siang tadi dari seorang cikgu di sekolah, minta bantuan saya laptop yang digunakannya menghadapi masalah tersebut. Laptop tersebut adalah hakmilik kerajaan jenis Dell hitam. Warga guru semestinya kenal laptop Dell hitam ni. Model sebenarnya ialah Dell Latitude C600. Yang membuatkan laptop jenis ni senang diingati ialah kerana ianya merupakan model yang mula-mula dibekalkan oleh kerajaan untuk program PPSMI, sekolah saya mendapat bekalan model ini pada tahun 2002.


Berbalik semula pada permasalahan skrin biru (blue screen) tadi, mulanya saya agak blur apa yang hendak dibuat kerana lama dulu saya pernah hadapi masalah yang sama pada pc saya dan ianya berfungsi semula selepas saya restart pc tersebut. Kali ini, saya dapati masalahnya agak berlainan kerana selepas restart atau kita cuba load dengan safe mode atau last good configuration, skrin biru akan terpapar juga.

Saya cuba gunakan cd windows untuk repair windows installation pada laptop tersebut. Awalnya saya tidak memilih untuk menggunakan option recovery console sebaliknya saya teruskan seperti hendak fresh install windows namun saya tidak dapat paparan seperti di bawah. Jadi, saya restart laptop kemudian cuba gunakan recovery console.


Biasanya jika kita memilih option recovery console, kita akan diminta mengesahkan windows installation mana yang kita hendak repair namun kali ini saya tidak dapat seperti itu.


Saya menjadi semakin pelik dengan masalah itu. Pada fikiran saya mungkinkan hard disk telah 'kong' yang menyebabkan windows installation tidak dapat dikesan.

Saya kemudian menaip command CHKDSK (check disk) dan paparan berikut keluar.



Akirnya setelah check disk, windows dapat load seperti biasa..masalah selesai. Alhamdulillah.

26 ulasan :

  1. slm,masa bila nak tkan CHKDSK ??

    BalasPadam
  2. dapat ilmu baru... thanks

    BalasPadam
  3. to Muhammad Burn :

    Bila kita dah masuk recovery console

    BalasPadam
  4. to tehr :

    Tu pun "try an error". Alhamdulillah menjadi.

    BalasPadam
  5. salam cikgu, selalunya kalau dapat BSOD ni, itu tandanya ada hardware nak mengalami kerosakan..

    BalasPadam
  6. To KertasWarnaMerah :

    Terima kasih berkongsi ilmu.

    BalasPadam
  7. tq were mas ikan puyu seria samah.ahak1 tq. ilmu yg berguna pernah juga kena mcm tu..malas2 nak pikir format jek..cepat dan tepat ahak...dengan ilmu ni mungkin berguna juga tq sekali lg

    BalasPadam
  8. Salam cikgu idris,

    salah satu tanda kena buat backup hard disk. Hayat HD dah tak lama tu....

    BalasPadam
  9. To asiaticaherb :

    Kadang-kadang orang yang guna laptop ni tak buat backup..kalau sendiri punya memang senag format je

    BalasPadam
  10. to TokNabe :

    memang hayat dah tak panjang tu..lupus..lupus...

    BalasPadam
  11. Kunjungan balasan.shout kurang turun hingga message tdk terlihat jika pake hp

    BalasPadam
  12. salam tuan...tu tanda2 nak kene ganti yg baru tu...hd konfom dah x lama hayat...mungkin juga terkene virus sbb antivirus dah expired atau guna yg free...agaknya la....

    BalasPadam
  13. info yg menarik.. yg pon penah kene bsod ni.. tp berpuca dari ram..

    selain CHKDSK.. cg boleh try scan HDD dengan HDD regenerator.. kalau hdd ada bad .. HDDREG blh recover blk..

    BalasPadam
  14. to Hasmadi:

    mmg hd laptop tu dah sarat ngan virus..tinggal nyawa2 ikan je

    BalasPadam
  15. to Din :

    owh..boleh recover bad sector ek..nanti saya try google

    BalasPadam
  16. nie la perbezaan antara windows dan Ubuntu(linux).
    Linux xde BSOD (Blue Screen Of Dead)..
    Banyak gak faktor yang menyebabkan BSOD terjadi..
    thanks pada Cikgu kongsi info berguna :)

    BalasPadam
  17. dah 3 kali kena blue skreen..
    pada awalnya selalu jd.. recovery, ok blk..
    lama2.. papan ibu terus rosak (motherboard)..
    dah jd pd 2 laptop saya..huhuhu..
    blue screen tanda2 awal..huhhuhu jaga2

    BalasPadam
  18. ci9kgu idris, terima kaish atas info......komputer sekolah saya mengalami mslh yg sama...alhamdulillah.....blik ke asal.....yehaaaaaaaaaaa...cikgu mmg hebat...........

    BalasPadam
  19. Apprеciation to mу fаther who іnformeԁ
    me regarding this wеb site, thіs ωeb sitе iѕ truly awesome.


    Αlso visit my web blog Remote control battery operated cars for kids

    BalasPadam
  20. Hola! I've been following your web site for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Dallas Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent work!

    Also visit my web page: fruit machines for sale

    BalasPadam
  21. Everуοne loνes ωhat you guys are up toο.
    This kind of clever wοrk and cοveгage!

    Keep uр the grеat workѕ guys ӏ've incorporated you guys to our blogroll.

    my blog: motor scooters for adults

    BalasPadam
  22. Hі! Dο you know if they maκе anу
    plugins tо hеlp with Search Engіne
    Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not sеeing ѵery gоοd results.
    If you knοω of аny ρlеase shaге.

    Мany thanks!

    Looκ at my web-site; how to build a boat

    BalasPadam
  23. Нi thеre! Do yоu use Twitter?
    I'd like to follow you if that would be ok. I'm dеfinіtely еnjοуіng your blоg аnd look forωaгԁ to neω ρoѕts.



    my web page: learning how to play guitar chords for beginners

    BalasPadam
  24. First of all I wаnt tο say gгeаt blоg!
    I hаd a quiсk question in which I'd like to ask if you do not mind. I was interested to know how you center yourself and clear your mind prior to writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my ideas out. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Many thanks!

    Look at my website Emergency Locksmith Solihull

    BalasPadam
  25. This ԁesіgn is wickеd!
    You ԁefinitely know how to keeρ а rеadег entеrtаіned.
    Between your wit and your viԁeos, І was almoѕt mοѵed to start
    my own blog (well, almost...ΗaHa!) Great job. I really
    lovеd what you had to saу, anԁ mοre than that, how you
    preѕented it. Tοo cool!

    Here is my webpage: 24 hr Emergency Plumbers Solihull

    BalasPadam
  26. Hοωdу! Thiѕ is my first cοmment here so I juѕt wanted to
    give a quick ѕhout out and saу Ι reallу enjoу reaԁing your poѕts.
    Cаn yοu suggest аny other blogѕ/websіtes/forums that cοveг the same toрicѕ?
    Thanks а lot!

    Αlso visit my webpаge: easiest way to lose belly fat

    BalasPadam

Pengikut