Lambang Israel dalam komputer kita?

Salam buat semua pembaca.

Malam tadi saya berkesempatan melayari beberapa blog berunsurkan perjuangan dan saya terjumpa satu artikel bertajuk Buang Logo Israel Dari Desktop & Laptop Korang... dari laman blog ini. Dalam artikel tersebut, penulis menyarankan agar kita delete satu image file dalam komputer kita yang memaparkan lambang Israel.

Saya pun browse komputer saya seperti yang dinyatakan dan saya jumpa image ini :


Ingin lebih tahu lebih lanjut tentang image itu (saya tertanya-tanya kenapa perlu diletakkan lambang bendera Israel sebagai background kepada gambar pemegang lilin), saya pun cuba google image tersebut dengan gunakan keyword israel logo. Terpapar beberapa gambar pemegang lilin (candelabrum) tersebut, dan salah satunya menamakannya sebagai hanukkah.

Saya pun teruskan google dengan keywords hanukkah dan dari wikipedia saya dapat maklumat berikut.

Hanukkah juga dikenali sebagai Pesta Cahaya, ialah perayaan orang Yahudi selama lapan hari bermula pada hari ke-25 dalam bulan Kislev menurut kalendar Yahudi, yang mungkin jatuh pada bila-bila masa daripada akhir bulan November hingga akhir bulan Disember. Perayaan ini meraikan kebaktian semula Haikal Kedua pada masa Pemberontakan Maccabee.

Perayaan ini dirayakan dengan menyalakan lampu pada setiap malam perayaan: satu pada malam pertama, dua pada malam kedua dan seterusnya.

Dengan itu terjawab persoalan dalam kepala saya apakah maksud pemegang lilin tersebut dan kaitannya dengan lambang bendera Israel.

Jadi, jika anda rasa anda ingin delete image file tersebut, browse komputer anda ke :(saya nyatakan ingin kerana mungkin anda rasa ianya perkara remah dan anda tidak perlu delete dari komputer anda, jadi terpulang kepada anda)

drive C: ----> ProgramFiles ----> Microsoft Office ----> MEDIA ----> CAGCAT10 ----> J0285926.WMF.

Saya menggunakan Microsoft Office 2007, saya tidak pasti versi Office sebelumnya juga mengandungi image tersebut.

13 ulasan :

  1. MMG BOIKOT ABIH ISRAEL...TIMA KASIH INFO NI. DELETE TERUS FAIL....

    BalasPadam
  2. Hancur Israel!

    BalasPadam
  3. delete sekali Microsoft Office... :)

    BalasPadam
  4. To TokNabe:

    Nak delete bulih tok tapi kena guna altenative office la

    BalasPadam
  5. jahat betol la..kan men pandai lg org2 zmn skang nie

    BalasPadam
  6. btollahh ade.dah jumpe.n dah delete pon..
    thnkz 4 the sharing!!

    BalasPadam
  7. to ain nadzirah :

    sama2..sama2 kita doakan Allah lenyapkan Israel dari muka bumi ni..

    BalasPadam
  8. untuk pengetahuan...microsoft office yg lm pon ade....sy da delete gak..mari same2 hancurkn propaganda israel!!!

    BalasPadam
  9. Thanks KamiTheBlog 4 the info..

    BalasPadam
  10. terime kaseh yekk..br taw ttg bende nih..bguss2..dh delete dh..

    BalasPadam
  11. C:\Program Files\Microsoft Office\CLIPART\PUB60COR\J0216600

    C:\Program Files\Microsoft Office\CLIPART\PUB60COR\J0239191

    C:\Program Files\Microsoft Office\CLIPART\PUB60COR\SY01462

    C:\Program Files\Microsoft Office\CLIPART\PUB60COR\SY01491_

    BalasPadam
  12. satu lgi

    C:\Program Files\Microsoft Office\CLIPART\PUB60COR\J0237336

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum.trm ksh sudi kongsi..dh jmp&delete.

    BalasPadam

Pengikut