Ada virus dalam MS Word

Antara perisian word processing yang paling banyak digunakan pengguna ialah Microsoft Word. Bagi kami yang bertugas sebagai guru, rasanya perisian inilah yang paling biasa kami gunakan. Kalau tidak sampai ke tahap expert, at least kebanyakan functions dan tools dalam Word, guru-guru dah tahu.

Tiga hari lepas, saya didatangi seorang rakan guru mengadu masalahnya. Nampak mukanya berkerut. Mungkin masalahnya berat gak. "Akak punya komputer kena virus la.." Saya tanya dia kembali, "Macamana akak tahu ada virus?". "Bila akak menaip guna Word, ada lambang P terbalik penuh satu mukasurat. Pas tu setiap kali akak takan space bar, keluar titik." balasnya. Dalam kepala saya terbayang, mesti jadi macam ni.


"Oh..macam tu bukan virus kak. Itu lambang untuk paragraph." Saya beritahu. Dia tanya balik, "Habis tu, macamana nak hilangkan?". Tak nak tambahkan lagi pening rakan tu, saya pun redakan keadaan. "Tak pe kak, nanti saya hilangkan."

Confusing English Words : Lay vs. Lie

Salam to all readers..

Lay and lie are always confusing. For instance, both words can be used to describe the picture above.

1. He lays himself on the bed.
2. He lies on the bed.

What makes them differ?

Lay is a transitive verb, which means that it must be used with a direct object. The past tense of lay is laid.

Examples:
  • Every day I lay the book on the table.
  • Yesterday I laid the book on the table.
  • I have laid the book on the table many times.
  • I am laying the book on the table right now.

In all these examples, the verb is a form of the word "lay," and the direct object is "book."

Lie is an intransitive verb, which means it cannot have a direct object. The past tense of lie is lay.

Examples:
  • Every night I lie down.
  • I lay down last night.
  • I have lain down many times.
  • I am lying down right now.

Bila kelawar bersarang..

Salam buat semua..

Sejak 2 minggu ni, saya agak pening dengan masalah yang mula membelenggu kepala ni. Semuanya gara-gara si kelawar yang sedap-sedap melepak kat bumbung rumah saya ni. Kalau setakat melepak tu tak apa la jugak. Ini tidak..sedap je 'membuang' merata-rata. Akibatnya...

Hmm..kalau dulu boleh gak la nak menyapu or vakum rumah ni selang 3, 4 ari. Sekarang ni, kalau hari-hari tak menyapu, maknanya penuh la lantai ni ngan najis dia.

Borak-borak dengan kawan, dengarnya kalau nak panggil expert dtg settlekan masalah ni kena keluar kos banyak gak. Maklumlah dah namanya pun expert..boleh la charge lebih atas nama expert tu. Kawan tu cadangkan buat sendiri je. Dia cakap kalau panggil org datang pun..apa yang dia buat mula-mula halau kelawar tu then pasang jaring. So, kalau buat sendiri pun boleh gak.

Camne nak halau kelawar tu? Satu petuanya, pasang lampu kalimantang kat bumbung rumah. Katanya kelawar akan lari kalau terang. Setakat hari ni belum ada daya lagi nak memanjat..tunggu la weekend kalau takde extra class kat sekolah baru buat projek memanjat.

Kawan2...ada cadangan lain tak?

How to go to specific line in Notepad

Salam kepada semua..

Entri ini saya buat selepas saya temui satu ilmu baru yang mungkin biasa pada web admin yang biasa deal dengan php. Katalah anda membuka fail .php menggunakan Notepad dan anda perlu edit kod tertentu pada baris tertentu dalam fail tersebut. Saya bagi contoh :

Dalam kes di atas, saya perlu pergi ke baris 756 untuk edit kod di situ. Bila kita buka gunakan Notepad, tiada panduan baris untuk kita seperti ini.


Jadi bagaimana kita hendak pergi ke baris 756?satu cara jika anda rajin, gunakan jari anda untuk mengira baris demi baris hinggalah ke baris 756..hehe..banyak tu..rasanya belum half way anda akan berhenti mengira.

Cara yang mudah ialah gunakan command CTRL G. Tapi sebelum tu, pastikan anda untick word wrap.

Selepas itu tekan CTRL G dan anda boleh pergi ke baris mana yang anda mahu.

Puyol bawa Spain ke final

Fuh! rasa berdebar-debar dah mula hilang lepas referee tiup wisel penamat sekejap tadi. Akhirnya Spain berjaya mengekang barisan muda Jerman untuk melangkah ke final dengan bergaya. Terima kasih kepada Kapten Barcelona, Carles Puyol dengan tandukan hebatnya pada minit ke 73.


Saya berpendapat Spain memang layak ke final berdasarkan statistik perlawanan tadi.

Walaupun agak tak bersetuju dengan statistik yang dikeluarkan di laman web rasmi FIFA ni terutamanya ball possession yang mana dikatakan Spain hanya menguasai bola sebanyak 51% sahaja sedangkan pendapat saya (mungkin saya naif dalam hal ini), sekurang-kurangnya ball possesion oleh Spain ialah 65%.

Apa-apapun, telahan dan jangkaan saya dalam entri sebelum ini hampir menjadi kenyataan. Mungkinkah Spain akan jadi juara?

World Cup 2010 - Spain juara?

Salam buat semua..

Sejak dua malam lepas, nampaknya peminat-peminat bola dapat tidur dengan cukup. Malam esok dah mula nak berjaga lagi tapi dah tak lama lagi World Cup pun dah nak sampai ke penghujung. Meriah sana-sini orang bercerita tentang bola. Selak-selak suratkhabar pun bahagian sukan penuh cerita dan gambar tentang bola.

Rasa terpanggil, saya pun tuliskan entri tentang bola. Bukan nak mengulas statistik perlawanan, prestasi player yang dianggap bintang..cuma nak berkongsi pasukan yang diramal akan muncul juara.

Saya bukanlah peminat fanatik mana-mana pasukan. Pasukan yang saya sukakan corak permainannyalah pasukan yang saya sokong. Semasa World Cup 2006 di Jerman, saya kagum dengan corak pertahanan kental team italy dan kehebatan counter attack mereka. Jadi, selepas peringkat kumpulan tamat, saya mula menyokong Italy dan saya beli t-shirt ni.

World cup 2010 ni..saya amat sukakan cara permainan pantas team Spain dengan hantaran pendek mereka sejak Euro 2008 lagi. Pada saya, pemain-pemain dalam team yang ada sekarang ni bukan saja punyai skill permainan yang hebat malah cara mereka berfikir juga hebat. Bukan senang untuk mengatur gerakan yang cantik dengan hantaran pendek yang pantas.

Jadi, untuk tahun ni..saya beli t-shirt ni..

Mungkinkah Spain akan jadi juara World Cup edisi 2010 ni?

Pengikut