Kenapa mesti berpuasa di bulan Ramadhan

Salam buat semua..

Mulai lusa, Rabu, 11 Ogos 2010 insya Allah semua umat Islam di Malaysia akan mula berpuasa di bulan Ramadhan. Sebagai orang Islam, kita wajib berpuasa seperti arahan yang Allah berikan dalam ayat :

"Wahai orang-orang yang beriman ! Diwajibkan kepada kamu puasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang-orang yang sebelum kamu,supaya kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa." (S.al-Baqarah:183)

Terdapat beberapa hikmah yang terbit dari amalan berpuasa iaitu :

1) Puasa Ramadhan akan membersihkan rohani kita dengan menanamkan perasaan kesabaran, kasih sayang, pemurah, berkata benar, ikhlas, disiplin, terhindar dari sifat tamak dan rakus, percaya pada diri sendiri, dsb.

2) Puasa itu bukan sahaja dapat membersihkan Rohani manusia juga akan membersihkan Jasmani manusia itu sendiri, puasa sebagai alat penyembuh yang baik. Semua alat pada tubuh kita senantiasa digunakan, boleh dikatakan alat-alat itu tidak berehat selama 24 jam. Alhamdulillah dengan berpuasa kita dapat merehatkan alat pencernaan kita lebih kurang selama 12 jam setiap harinya. Oleh karena itu dengan berpuasa, organ dalam tubuh kita dapat bekerja dengan lebih teratur dan berkesan.

Selain hikmah di atas, banyak lagi hikmah dari amalan berpuasa yang kita sebagai hambaNya tidak nampak dengan mata kasar kita. Sesungguhnya apa yang diperintahkan oleh Allah itu mengandungi seribu satu macam hikmah samada yang tersurat ataupun yang tersembunyi.

Akhirnya, selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak kepada semua umat Islam. Semoga Ramadhan kita kali ini lebih baik dari sebelumnya. AMIN.

2 ulasan :

  1. selamat menyambut ramadhan cikgu!

    nuff utk cikgu...

    BalasPadam
  2. selamat berpuasa cikgu...semoga kite same2 menadapat kerahmatan dr bulan yg berkat ni...insyaAllah... (^__~)

    BalasPadam

Pengikut