PHP Fusion - Tarikh Berita hingga 31.12.2010 sahaja

Bagi pentadbir laman web yang menggunakan cms php fusion, anda mungkin hadapi masalah di mana ketika anda ingin pos sesuatu berita, tarikh yang anda boleh pilih hanyalah sehingga 31.12.2010 sahaja.


How to solve this?

Caranya mudah sahaja. Anda perlu edit pada administration/news.php

Cari kod berikut :

10;$i++) echo "<option".(isset($news_start['year']) && $news_start['year'] == $i ? " selected='selected'" : "").">$i</option>\n";



Kemudian, tukarkan 10 kepada tahun yang anda mahu. Contohnya 15 untuk 2015.

Selamat Berjaya.

Cara nak fix background image agar tidak bergerak


Laman web sekolah saya menggunakan cms php fusion. Sejak 2 hari lepas tengah giat nak buat make over kat laman web tu. Dah lama tengok layout yang sama rasa nak tukar sikit2 mana yang boleh diubah. Terkini, saya terfikir untuk letakkan background image di laman web tu. Sebelum ni, just gunakan plain colour as background.

Bila dah letak image sebagai background, tengok tak best pulak bila scroll down, background image tu pun scroll sama. Cari di google, jumpa satu tutorial camne nak fixkan background image agar tak bergerak. Caranya tambah koding berikut

background-attachment: fixed;

dalam css theme laman web yang kita gunakan.




p/s : Tak pasti jika cara ini berkesan untuk cms yg lain. Saya pun try and error je.

Pengikut