Cara nak fix background image agar tidak bergerak


Laman web sekolah saya menggunakan cms php fusion. Sejak 2 hari lepas tengah giat nak buat make over kat laman web tu. Dah lama tengok layout yang sama rasa nak tukar sikit2 mana yang boleh diubah. Terkini, saya terfikir untuk letakkan background image di laman web tu. Sebelum ni, just gunakan plain colour as background.

Bila dah letak image sebagai background, tengok tak best pulak bila scroll down, background image tu pun scroll sama. Cari di google, jumpa satu tutorial camne nak fixkan background image agar tak bergerak. Caranya tambah koding berikut

background-attachment: fixed;

dalam css theme laman web yang kita gunakan.




p/s : Tak pasti jika cara ini berkesan untuk cms yg lain. Saya pun try and error je.

2 ulasan :

  1. Salam kenal cikgu. Menarik tutorial ni. Nanti, kalau rajin saya nak cuba jugalah. Kalau tak silap saya, GB lama cikgu di sek ni ialah Pn. Radziah. Betul ke?

    BalasPadam
  2. TQ Pn. Aida..

    Hmm..mmg betul pun Hjh. Radziah..kenal dia di mana?

    BalasPadam

Pengikut