M'sia vs S'pore : Penjaga Gol mana pilihan anda?





vs

Siapakah antara penjaga gol berikut yang menjadi pilihan anda untuk diturunkan ketika Malaysia menentang Singapura malam ini?
Pilihan peribadi saya ialah Sharbinie kerana pada saya beliau sedang berada di kemuncak prestasi sekarang dengan konfiden beliau sewaktu Malaysia menang ke atas Taiwan tempoh hari. Lagipun, ketika menentang Liverpool di separuh masa pertama, beliau berjaya mengekang asakan penyerang Liverpool dan hanya memboloskan satu gol.
Berbanding Khairul Fahmi yang melepaskan 5 gol kepada Liverpool, beliau pada saya mungkin mengalami penurunan prestasi selepas kecedaraan bahu ketika menentang Lubnan. Lagipun, faktor keletihan juga mungkin penyebab prestasinya menurun dengan komitmen dengan skuad Kelantan, Olimpik dan team senior.

Tak Suka Sidebar Chat baru di Facebook?

Hari ni bila log in ke akaun Facebook, baru perasan sidebar baru untuk Chat.



Cuba-cuba klik, nampak macam pelik dan menyusahkan je nak operate. Kalau dulu mudah sikit especially bila dah buat friend list. Ingat lagi tak tutorial untuk buat friend list?. Jom revise kat sini. Nampak lah siapa kawan yang online. Untuk sidebar baru ni, akan tersenarai kawan yang kita selalu contact, tak kiralah mereka online ataupun offline. Ramai pun yang merungut tentang new sidebar ni. Sila baca di sini. 

Biasalah benda baru, ramai yang tak suka especially bila yang lama tu dah biasa digunakan. Macam lah office 2007, pengguna yang dah terbiasa dengan Office 2003 akan merungut susahnya nak gunakan versi 2007.

Apapun, kalau anda masih juga inginkan paparan seperti sidebar chat yang lama di Facebook, anda boleh login ke akaun anda melalui url ini http://www.facebook.com/presence/popout.php

Tersentuh Dengan Ayat Jimmy Shanley

Salam semua,

Umum tahu kisah pergolakan rumahtangga Jimmy Shanley yang belum berkesudahan. Dari awal perkahwinan hinggalah lahir anak pertama masalahnya masih belum selesai. Namun bukanlah saya ingin memperkatakan tentang masalah rumahtangga mereka cuma amat tersentuh dengan ayat yang keluar dari seorang suami dan juga ayah. Katanya,

“Kalau ditakdirkan saya tak bahagia sebagai seorang suami, tak mengapalah. Saya redha asalkan saya boleh mencipta bahagia dengan menjadi seorang bapa yang baik kepada anak saya,”


Syabas Jimmy! Saya respect anda dengan kata-kata anda itu. Sebagai seorang yang berkongsi naluri kebapaan yang sama, saya akui ramai bapa-bapa di luar sana yang setuju dengan apa yang dikatakan Jimmy. Pada saya, seorang "bapa" haruslah meletakkan kepentingan anaknya lebih utama dari kepentingan dirinya. Namun, dalam mengutamakan anak, bapa haruslah tahu di mana dan setakat mana had yang sepatutnya untuk mengelakkan si anak tadi terlebih kasih sayang seterusnya menjadi terlalu manja.

Apapun buat Jimmy Shanley, saya doakan anda tabah dan kuat semangat dalam memimpin keluarga anda. Begitulah tugas suami dan ayah, bimbinglah mereka dengan Islam.


* Sekadar pendapat peribadi untuk ingatan buat diri sendiri.





544x376 Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA.

Dalam kesibukan kerja, sempat juga saya mengemaskini blog anak-anak. Itupun kadang-kadang bangun seawal pagi untuk mengadap laptop. Bagi blogger picisan seperti saya, masa yang ada kadang-kadang amat terhad untuk duduk mengadap laptop mengemaskini blog. Semalam tak sempat nak buka laptop, jadi hanya taipkan draf entri baru untuk blog Asyraf menggunakan OpenOffice di handphone cokia saya. Plannya, bila ada masa just copy and paste saja untuk kemaskini blognya, taklah mengambil masa panjang duduk mengadap laptop.

Tiba masa lapang, cuba copy and paste dari fail .doc tadi ke dalam new post page di blogspot. Bila publishkan, rupa ni yang keluar.


 Pelik jugak sebab biasanya yang akan terpapar sebelah thumbnail pic tu summary entri yang kita taipkan. Apa la pulak 544x376 Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA... ni?

Cuba edit semula post tadi. Kot2 disebabkan image yang dimasukkan ke..namun hasilnya sama jugak.
Cuba lagi..delete post tadi and try semula copy paste dari fail .doc tadi..eh? sama jugak...
pening-pening...
Cuba dapatkan bantuan Google...
Rupa-rupanya jadi macam tu disebabkan oleh formatting or HTML coding dalam fail .doc tu 
Solutionnya, paste dulu dalam Notepad untuk remove formatting .doc tadi, baru paste dalam new post page di blogspot. 

Moralnya, pasni jangan taip entri dalam .doc format but guna la Notepad je.

* Tak pasti orang yang baca entri ni faham ke tak apa yang cuba saya sampaikan.

Avira anti virus free tiada dalam add remove program



Siang tadi, saya mengemaskini anti virus di pc makmal komputer sekolah. Sekarang sekolah-sekolah dibekalkan dengan perisian antivirus jenis Kaspersky oleh TM School Broadband. Sebelumnya, saya hanya menggunakan antivirus percuma iaitu Avira. Ada satu pc di makmal, bila saya cuba uninstall Avira melalui Add/Remove Program di control panel, saya dapati Avira tadi tiada dalam senarai program yang diinstalled. Saya cuba menggunakan Revouninstaller dan selepas itu CCleaner namun ianya tetap sama. Avira was not listed there.

Di sini saya kongsikan bagaimana untuk selesaikan masalah tersebut. Caranya :

1. Pergi ke direktori di mana folder Avira berada. Biasanya di C:/Program Files/Avira

2. Cari fail setup.exe. Run application tersebut (klik 2x).

3. Pastikan option Modify dipilih. Klik Next.

4. Pastikan keempat-empat check box ditick. Seterusnya, klik next hingga finish.

5. Restart komputer anda.

Selamat berjaya.

Pengikut