544x376 Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA.

Dalam kesibukan kerja, sempat juga saya mengemaskini blog anak-anak. Itupun kadang-kadang bangun seawal pagi untuk mengadap laptop. Bagi blogger picisan seperti saya, masa yang ada kadang-kadang amat terhad untuk duduk mengadap laptop mengemaskini blog. Semalam tak sempat nak buka laptop, jadi hanya taipkan draf entri baru untuk blog Asyraf menggunakan OpenOffice di handphone cokia saya. Plannya, bila ada masa just copy and paste saja untuk kemaskini blognya, taklah mengambil masa panjang duduk mengadap laptop.

Tiba masa lapang, cuba copy and paste dari fail .doc tadi ke dalam new post page di blogspot. Bila publishkan, rupa ni yang keluar.


 Pelik jugak sebab biasanya yang akan terpapar sebelah thumbnail pic tu summary entri yang kita taipkan. Apa la pulak 544x376 Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA... ni?

Cuba edit semula post tadi. Kot2 disebabkan image yang dimasukkan ke..namun hasilnya sama jugak.
Cuba lagi..delete post tadi and try semula copy paste dari fail .doc tadi..eh? sama jugak...
pening-pening...
Cuba dapatkan bantuan Google...
Rupa-rupanya jadi macam tu disebabkan oleh formatting or HTML coding dalam fail .doc tu 
Solutionnya, paste dulu dalam Notepad untuk remove formatting .doc tadi, baru paste dalam new post page di blogspot. 

Moralnya, pasni jangan taip entri dalam .doc format but guna la Notepad je.

* Tak pasti orang yang baca entri ni faham ke tak apa yang cuba saya sampaikan.

5 ulasan :

  1. He he....'kawan' ada juga terkena macam tu.....Sabor je la...
    Lepas dari tu lebih selamat guna note pad untuk keja-keja copy and paste!

    p/s: rajin tul bapak asyraf ni...

    BalasPadam
  2. paham2...maksudnya nk draft dalam notepad je ea cikgu? hihi..

    BalasPadam
  3. Abg Ijal : alaa..sekali-sekala je update blog. Tak terkejar jugak ngan keje2 sekolah.

    Aida Omar : Alhamdulillah..faham pun. :)

    BalasPadam
  4. Salam cikgu. Dah lama saya taip di word, pindah ke notepad, baru paste di blog. barulah tulisan di blog saya jadi kemas.

    BalasPadam
  5. Muhammad Burn :

    Tu lah..saya baru terjumpa kes camtu..pas2 ni dah tau la sebab pe..

    BalasPadam

Pengikut