Tutorial MS Excel : Bagaimana nak letakkan header di setiap page

Salam semua,

Sunggah lama rasanya blog ni bersawang. Sejak mengajar KSSR ni masa untuk berblog amat terhad. Kali ni pun gagahkan jari jemari menaip dan menyiapkan tutorial ni. Takut nanti hilang pulak ilmu yang baru dapat jika tak dikongsikan.

Kali ni tutorial saya berkaitan Microsoft Excel. (Tips yang saya akan kongsikan applies to Excel 2007 dan 2010). Ada masanya spreadsheet yang kita hasilkan mempunyai data yang banyak hinggakan melebihi beberapa pages. Contohnya :


Spreadsheet kat atas ni ada 2 pages. 
So, bila kita nak print..page 1 akan jadi macam di bawah ni.



Dan page 2 macam ni...

So,tutorial ini adalah tentang....


Caranya :

Step1 : Klik Page Layout
Step2 : Klik Print Titles


Bila paparan macam di bawah keluar, tengok pada Rows to repeat at top dan klik pada kotak kecil seperti ditunjukkan.


Seterusnya :
1. Klik pada row header yang kita nak paparkan di setiap pages.
2. Cell location untuk row yang kita klik tadi akan terpapar.
3. Klik semula kotak kecil tadi.


Last and final step, klik OK.


Selamat mencuba...



Pengikut