Panduan Sebelum Download Aplikasi dari Google Play/Android Market

Saya percaya ramai yang menggunakan platform android sekarang ni. Saya pun dah cuba guna baru 5 bulan lepas dengan Galaxy Mini yang saya upgrade dari froyo ke gingerbread. Memang pengalaman yang menarik jugak walaupun mula2 ada rasa menyesal bertukar ke touch screen. Salah satu yang menariknya ialah boleh download macam2 aplikasi percuma dari Android market (sekarang ni dikenali sebagai Google Play).

Walaupun begitu, sebagai pengguna kita kena gak berhati2 sebelum download sesuatu aplikasi tu. Bukannya apa, takut2 terkena virus ke..spyware ke. Basic principle nye setahu saya android ni adalah sefamily ngan linux yang biasanya selamat dari virus tapi kita biasa dengar sediakan payung sebelum hujan, so kena la berhati2. Saya nak kongsikan beberapa panduan yang saya baca dari satu artikel berkaitan, apa yang kita perlu buat sebelum download sesuatu aplikasi :

1) Kita kena baca dulu komen2 mereka yang dah pernah download dan gunakan aplikas itu. Biasanya 3 komen akan dipaparkan selebihnya hidden,kita kena klik see all. So, jangan baca 3 komen yang pertama saje sebaiknya bacalah banyak2 agar kita puas hati. Satu lagi, ada juga aplikasi yang disertakan dengan fake comments yang memuji kelebihan aplikasi tu..so, baca dan make your judgement lah.

2)  Tengok rating yang dipaparkan untuk aplikasi tu.Biasanya, aplikasi yang baik ratingnya ialah antara 3 hingga 5 bintang. Kalau Ratingnya setakat 1 star, baiklah tak payah download.


3) Baca permission yang dipaparkan. Setelah kita klik download, biasanya beberapa permission akan dipaparkan untuk kita accept. Kita kena BACA dan cuba fahami betul2. Kadang2 ada permission yang tak logik, contohnya kita nak download game untuk anak tapi permissionnya nak baca kita punya contact. Apa kaitannya game dengan senarai contact kita?


Tulah 3 tips yang dapat saya kongsikan. Semoga berfaedah :-)

5 ulasan :

  1. thanks for the tips bro... kesimpulannya kena baca dan penelitian dulu :D

    p/s: Bakal menggegarkan dunia blogger pada 30 April 2012: RahsiaSocialBookmarking.com
    Rahsia Jana RM45,000 dari laman komuniti!

    BalasPadam
  2. thanks to all for reading..asbah30 : sori xfamiliar g ngan iphone nyer os..maklumlah..nak kena beli gadgetnye baru la leh explore. Nak beli gadget plak xde budget..hehe..

    BalasPadam

Pengikut