Komputer kita boleh bercakap?

Salam to all...

Ari ni terjumpa satu video di youtube tentang bagaimana nak tahu jantina komputer kita. Caranya dengan bina satu aplikasi yang mengandungi skrip contohnya "I am your computer",kemudian run aplikasi tersebut. Kita akan dengar komputer kita membaca skrip tadi. Jika suara lelaki yang membaca, maka jantina komputer itu jantanlah kan..hehe..dan sebaliknya..

tapi sebenarnya suara yang membaca tu boleh diubah di control panel. jadi tak timbul lah isu komputer tu jantan or sebaliknya. Yang saya nak highlight di sini ialah kita boleh karang skrip kita sendiri dan biarkan komputer yang membacanya. Seronok jugak mencuba tadi mula-mula dengan Bahasa Inggeris, tiada masalah then cuba Bahasa Melayu pulak ada certain words yang jadi macam lucu jek bunyinya.

If anda nak cuba buat caranya:

1. Buka aplikasi Notepad. Yang tak biasa guna tu boleh klik Start ----> All Program ------> Accessories ------> Notepad (Windows XP users)

2. Taip
CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"Good Morning!"
Anda boleh taip skrip anda sendiri gantikan Good Morning! tu


3. Klik File -----> Save as ------> then di box save as type, pilih all files


4. Namakan fail anda kemudian tambah .vbs dibelakangnya contoh try.vbs , kemudian klik Save.
Simpan la fail anda di mana2. If kat desktop lagi mudah nak cari.

5. Run fail yang anda dah save tadi.

Sekian...



2 ulasan :

Pengikut