Ad hoc Network

Assalamualaikum..


Jom berkongsi ilmu networking..kisahnya saya nak transfer data2 dari laptop lama (windows xp) ke laptop baru (windows 7). Mulanya nak guna thumb drive, but data size besar sgt..tak larat rasa nak cucuk dari laptop ke laptop berkali-kali. Nak guna portable hard disk, xde plak. Akhirnya saya transfer guna bluetooth..tapi nak tunggu punyalah lama nak habis transfer. Kena fikirkan cara lain ni..dulu ada gak belajar peer to peer networking, cara sambungkan 2 biji PC guna kabel UTP tapi masalahnya xde plak kabel utk peer to peer tu. Jalan lain..rujuk Mr. Google la.


At last, jumpa satu cara untuk establish peer to peer (P2P) networking gunakan wifi...i.e ad hoc network. Ada banyak gak reference kat websites pasal ad hoc ni dan saya jadi pening bila cuba nyer cuba tak menjadi..tapi alhamdulillah la lepas 3 hari mencuba akhirnya berjaya jugak establish ad hoc network ni dan transfer data2 tu dengan mudah dan pantas.


Saya kongsikan step by step. Sebelum tu, ada beberapa points yang nak kena highlightkan dulu. Dalam P2P network between 2 laptops ni, satu laptop akan jadi host dan satu g jadi client. Untuk tutorial ni, saya setkan laptop win 7 jadi host dan laptop win xp jadi client. Sebenarnya saya dah cuba set laptop win xp as host tapi tak menjadi plak network nyer. Then, kena pastikan dua2 laptop punyai workgroup name yang sama. By default, windows akan tetapkan workgroup namenya ialah WORKGROUP. So, kalau anda tak pernah ubah nama workgroup laptop tu, tak jadi masalah lah. Tapi kalau dah pernah ubah contohnya, one of them anda namakan workgroupnya RUMAH, so yang satu g namakan RUMAH jugak.

Step 1 :
Di laptop win 7, klik pada wifi icon di taskbar..then, klik Open Network and Sharing Center



Step  2:
Klik Set up a new connection or network.


Step 3 :
Klik Set up a wireless ad hoc.


 Step 4 :
Paparan macam di bawah akan keluar. Klik Next.


 Step 5 :
Taipkan Network name yang anda pilih. Pilih WEP untuk Security type dan masukkan Security key.
Panduan untuk security key adalah seperti dalam paparan di bawah. Anda boleh tick Save this network jika selepas ini anda ingin menggunakan ad hoc ini lagi. Jika anda tidak save, network ini akan hilang dan anda perlu set semula dari step awal.

 

Anda akan dapat paparan seperi berikut :


Kemudian, paparan berikut :

 

Selepas anda klik Close, laptop anda akan memaparkan status seperti di bawah :


Ini bermakna anda telah berjaya setkan laptop win 7 anda sebagai Host dalam ad hoc netwok Rumah.
Kemudian, Klik semula Open Network and Sharing Center.

Step 6 :
Klik Change advanced sharing setting.


Step 7 :
Setkan Turn off password protected sharing seperti dalam paparan di bawah.


Step 8 :
Pada laptop win xp anda, di bahagian available network list, anda akan dapati network rumah telah didetect oleh laptop anda. Lihat paparan di bawah. Pilih network Rumah tersebut dan klik Connect.


Step 9 :
Anda akan diminta memasukkan Network key ataupun security key yang telah anda setkan di laptop win 7 tadi. Selepas key in, klik Connect.


Step 10 :
Anda akan dapati laptop win xp akan memaparkan status Acquiring network address. Ini mungkin akan mengambil sedikit masa (laptop saya mengambil masa lebih 3 minit untuk acquiring network address ni).


Step 11 :
Setelah ia berjaya mendapat network address/ip address, statusnya adalah Connected seperti paparan di bawah.


 Begitu juga anda akan dapati status yang sama pada laptop win 7 anda.

 

 Sekarang, anda boleh transfer data dari kedua2 laptop dengan mudah. Anda hanya perlu sharing folder yang anda ingin pindahkan. Caranya, klik kanan pada folder tersebut dan pilih Sharing and Security pada menu yang terpapar.

Anda boleh access kedua laptop dengan cara seperti paparan di bawah. Untuk win xp, klik My Computer, kemudian klik My Network Places dan View workgroup computer.


Untuk win 7, Klik My Computer kemudian klik Network.


Sekian sesi perkongsian ilmu untuk kali ini. Semoga ianya bermanfaat.














3 ulasan :

  1. Assalamu'alaikum

    Terima kasih atas ilmu yg dikongsi. Pernah dengar tentang adhoc network ni tapi tak pernah buat pula.

    Terima kasih.

    BalasPadam
  2. Sama-sama hadi..

    BalasPadam
  3. ilmu bagus ni cikgu.. terima kasih..

    BalasPadam

Pengikut