Download video dari youtube gunakan smartphone

Sekarang ni smartphone dah jadi benda biasa dalam masyarakat kita. Kanak-kanak pun dah ramai yang dok mengusung smartphone, tablet dsb. Kali ni saya nak kongsi cara nak download video dari youtube menggunakan opera mini browser. Opera mini ni satu jenis pelayar web yang popular untuk smartphone/tablet. Kalau anda belum ada apps ni, boleh download dari play store.

Jom tengok cara-cara nak download.

1. taipkan url www.youtube.com dulu.

 

2. Search for video yang kita nak download


3. Perhatikan url video tersebut ialah m.youtube.com/watch....
Apa yang anda perlu buat ialah edit  url tu kepada ssyoutube.com/watch....
Setelah itu klik go.


4. Anda akan dibawa ke laman web ini.



5. Di bahagian kanan page ini anda akan nampak link untuk download. Anda boleh pilih format video yang anda inginkan.


 6. Step terakhir, klik format video yang anda mahu dan option utk download akan keluar.




UPDATE @ 1 Julai 2015

Anda juga boleh menggunakan browser Chrome tanpa perlu install Opera mini browser ini. Sekarang, kebanyakan handphone telah preinstalled browser Chrome. Jadi, anda boleh menggunakannya untuk tujuan ini.

















 
 
 
 

10 ulasan :

  1. nice sharing cikgu

    BalasPadam
  2. Nice sharing..cg..dpt la download lgu knak2 utuk PdP..tq

    BalasPadam
  3. Nice sharing..cg..dpt la download lgu knak2 utuk PdP..tq

    BalasPadam
  4. Sesuai dgn gelaran cekgu... Ilmu x pnh habis... TQ utk info bermanfaat ni cekgu.... ;)

    BalasPadam
  5. Terima kasih tutorial.. Biasa guna komputer nak download, pakai Phone terkebil gak.. Huhu

    BalasPadam

Pengikut