Frog VLE | Apa yang boleh dibuat pada Timeline anda?

Sepertimana yang dinyatakan dalam entri Frog VLE | Feature terkini Jun 2015 | Timeline, kini pengguna Frog VLE mempunyai Timeline sendiri. Mungkin anda masih tertanya-tanya, apakah fungsi Timeline dan bagaimana ianya boleh kita gunakan.

Fungsi Timeline adalah untuk memaparkan semua aktiviti yang kita buat dalam Frog atau aktiviti berkaitan kita (disebabkan ada orang berkongsi fail atau site dengan kita).  Contohnya, jika kita membina satu site, Timeline kita akan memaparkan notis You created a site a day ago dan nama site kita akan turut dipaparkan dalam bentuk clickable link. Contoh lain seperti rakan kita berkongsi site dengan kita, maklumat tersebut akan turut dipaparkan dalam timeline.

Sekarang apa yang kita boleh buat pada timeline kita selain aktiviti-aktiviti yang disebutkan di atas yang terpapar secara otomatik?

1. Upload Fail

Kita boleh memuatnaik (upload) fail melalui timeline kita. Caranya, klik butang Upload.


Kemudian klik Choose File, cari fail yang kita ingin upload dan klik butang Done.

Saya telah mencuba upload fail word .doc , excel .xls, powerpoint .ppt dan gambar .jpg dan semuanya berjaya diupload. 

Fail-fail yang kita upload tadi akan disimpan di dalam Frogdrive kita. (Jangan keliru istilah Frogdrive dengan Google Drive ya).


2. Share Fail dengan user lain

Fail yang kita upload melalui timeline tadi kita boleh juga kongsikan (share) dengan user lain. Caranya seperti di bawah.  


Selepas klik Send Copy to..paparan di bawah akan keluar


Taipkan nama user, seterusnya klik Send. Kita juga boleh hantar kepada group dan site.

3. Lihat timeline user lain

Untuk lihat timeline user, klik pada butang Search for user. Diingatkan, hanya admin dan staff user/guru sahaja yang mempunyai kemudahan untuk lihat timeline user lain ini. Murid tidak boleh melihat timeline user lain. Admin dan guru pula hanya dapat melihat timeline murid dan ibu bapa sahaja.


Selepas paparan ini keluar...


Taipkan nama student atau parent user dan klik ok.

Sebagai guru, kita boleh manage komen yang terdapat pada timeline murid kita. Kita boleh edit, padam atau show to others.


Sekian untuk kali ini. Saya pun masih explore features terkini pada Frog VLE ini. Semoga apa yang dikongsi dapat dimanfaatkan oleh anda. 

2 ulasan :

  1. terima kasih ats perkongsian..sgt membantu..saya nak tanya,klu kita msukkan gmbr dlm site mllui timeline,lps send copy,blh ke delete gmbr yg dh selsai upload di timeline..sbbnya mcm bnyk sgt gmbr jadi berselerak..atau adaalternatif lain yg blh dibuat.tq in advance

    BalasPadam

Pengikut