Galeri Gambar di Picasa Web Album

Ingin simpan koleksi gambar anda di internet tetapi tidak tahu di mana? Selain aplikasi laman sosial seperti instagram dan facebook, anda boleh juga simpan gambar anda di Picasa Web Album. Antara kelebihan mengunakan platform Picasa yang disediakan oleh Google ini adalah kita boleh meletakkan link ataupun embed album gambar kita di dalam blog dan laman web dengan mudah. Yang lebih menarik, kita boleh embed bukan sahaja gambar, malahan slide show gambar-gambar dalam format flash. 

Di sini saya kongsikan caranya :

Langkah 1

Buka browser internet dan taipkan alamat https://picasaweb.google.comLangkah 2

Log masuk menggunakan id dan password akaun gmail anda. Bagi rakan2 guru, anda boleh juga log masuk menggunakan YES id (frog) anda.

Setelah itu, klik pada butang UploadLangkah 3

Taipkan nama album gambar anda. Kemudian, klik pada butang Select photos from your computerLangkah 4

Pilih gambar yang anda ingin upload ke dalam album. Jika anda menggunakan PC atau laptop, anda boleh select lebih dari satu gambar untuk diupload. Jika menggunakan tablet atau smartphone, anda perlu pilih satu demi satu gambar.

Klik butang Upload more untuk menambah gambar. Klik OK jika telah selesai.


Langkah 5

Untuk kongsikan album gambar anda dengan pengguna internet, klik pada butang Share
Langkah 6

Jika anda ingin kongsikan album anda kepada semua pengguna tanpa sekatan, terus klik pada butang Share. Jika anda ingin menambah pengguna tertentu, taipkan alamat gmail / YES id mereka dalam kotak Add more people seperti gambar di bawah.

Untuk pengguna dari SK Kg Dato Ibrahim Majid (sekolah saya), kongsikan juga album anda dengan taip  vleadmin.jba2038@yes.my dalam kotak Add more people, kemudian klik pada butang Share0 comments :

Catat Komen

Pengikut