Cara kesan smartphone dalam mode silent yang hilang

Pernahkan anda terlupa di mana anda letakkan smartphone anda? Anda cuba call nombor anda dan tiada bunyi deringan kerana anda tetapkan ia pada mode silent? Pastinya keadaan anda menjadi resah gelisah. Maklumlah sekarang ni smartphone sebahagian orang kata adalah nyawa kita. 

Dalam entri ini saya ingin kongsikan satu cara bagaimana anda dapat mengesan smartphone anda walaupun ianya berada pada mode silent. Dengan cara ini, anda akan dapat membuatkan smartphone anda mengeluarkan bunyi deringan walaupun ianya pada mode silent.

Sebelum itu, cara ini hanya boleh digunakan jika smartphone anda bersambung ke internet dan ianya belum kehabisan bateri. 

Jom saya tunjukkan caranya. Anda boleh cuba sekarang dengan tetapkan smartphone anda pada mode silent dan pastikan ianya bersambung ke internet.

Langkah 1

Buka laman web ini https://google.com/android/devicemanager menggunakan komputer ataupun gadget anda yang lain.

Kemudian, log in menggunakan akaun emel yang anda daftarkan pada smartphone anda. 


Langkah 2

Apabila telah log in, anda akan ditanya soalan seperti di bawah, klik Accept.


Langkah 3

Tunggu sehingga smartphone anda dapat dikesan. Jika smartphone anda tidak bersambung ke internet, proses ini tidak akan berjaya.


Langkah 4

Setelah smartphone anda berjaya dikesan, status akan memaparkan Online.
Klik pada Ring.


Langkah 5

Klik Ring


Sekarang, smartphone anda yang berada pada mode silent tadi akan berdering.

Selamat mencuba!

Nota tambahan:
Jika tetapan Location pada smartphone anda pada mode On, anda boleh locate dengan klik pada icon seperti ditunjukkan. Lokasi smartphone anda akan ditunjukkan pada peta.


3 ulasan :

Pengikut