Potong video menggunakan VLC Player

Salam kepada semua

Kali ini saya ingin berkongsi cara untuk memotong video menggunakan VLC player. Katakanlah anda merakam satu video dan ingin membuang bahagian yang anda rasakan tidak perlu, anda boleh lakukan dengan VLC player sahaja tanpa perlu install software video editing yang lain. Untuk makluman yang tidak biasa dengan VLC player, ia adalah satu software yang digunakan untuk memainkan video dan ianya adalah percuma. Anda boleh download software ini di SINI.

Selain memainkan video, VLC juga boleh digunakan untuk memotong bahagian video yang kita tidak mahu. Jadi, kita boleh katakan ia adalah 2 in 1 software. Dan prosesnya amat mudah sekali. 

Sebelum saya tunjukkan caranya, perlu dinyatakan konsep yang akan digunakan adalah konsep rakaman semula video (rakam bahagian yang kita mahukan dan potong bahagian yang kita tidak mahu). Jom tengok caranya.

Langkah 1

Buka VLC player anda. Klik Media ----> Open File untuk buka video yang ingin dipotong.


Langkah 2

Cari video anda. Saya akan edit video seperti dalam gambar di bawah. Perhatikan saiznya ialah 325 MB dan durasinya ialah selama 2 minit 47 saat.Langkah 3

Sekarang video anda akan dibuka. Anda boleh menggerakkan slider untuk mencari bahagian yang ingin disimpan. Contohnya dalam gambar di bawah, saya ingin membuang bahagian awal video dan ingin menyimpan mulai saat ke 23. Jadi, saya gerakkan slider ke saat 23.

Jika anda tidak mahu menggerakkan slider, anda boleh juga klik butang play  dan pause Langkah 4

Sekarang, klik pada View -----> Advanced Controls


Langkah 5
Sekarang, klik butang Record    dan Play


Langkah 6

Biarkan video dimainkan sehingga bahagian akhir yang anda ingin rakam, klik butang rekod sekali lagi untuk menghentikan rakaman.


Rakaman video tadi akan disimpan di direktori Videos.
Perhatikan  saiz video yang dirakam hanyalah 55.7 MB dan durasinya 28 saat berbanding video asal tadi.


2 ulasan :

  1. Panduan yang bagus mudah di fahami ( Terima kasih)

    BalasPadam
  2. bagaimana mahu save video yang sudah di rekod ya?

    BalasPadam

Pengikut