Sifir dengan game BINGO

Hari ni menggantikan guru matematik murid Tahun 6. Murid-murid diberi kebenaran untuk buat ulangkaji sendiri. Minggu depan pun ada ujian. Jadi, masing-masing sibuk la menulis sesuatu di kertas. Rupa-rupanya mereka nak main game BINGO dengan kawan sebelah. Saya pun mula lah membebel. 
Saya : Apalah awak dapat main BINGO dengan UPSR yang tinggal kurang sebulan lagi?
Murid : Seronok cikgu. Kan matematik ni. 
Saya : Matematik lah sangat kalau setakat tulis nombor 1 sampai 25 tu. Cuba lah awak ubahsuai sikit biar dapat faedah. 
Murid : Nak ubahsuai macamana cikgu?
Saya : (Dalam hati...a ah ya..nak ubahsuai macamana ya?)

Mujur tetiba dapat idea.

Saya : Awak main lah 10 round ke. Lepas tu, siapa yang dapat BINGO dulu, awak jumlahkan la nombor dalam petak yang jadi BINGO tu. Habis 10 round, jumlahkan semua dan siapa yang dapat banyak mata, dialah yang menang.
Murid : Macam tak best je cikgu..
Saya : (Dalam hati..memang la tak best korang malas nak mengira)

Kebetulan dapat lagi satu idea.

Saya : Tak pun macam ni lah. Daripada awak tulis nombor 1 sampai 25 tu, baik lah awak tulis nombor macam sifir. 2,4,6 ke...3,6,9 ke..dapat jugak awak menghafal sifir.
Murid : OK jugak tu.

Maka..bermainlah anak2 muridku BINGO sifir.. 

#sayabukancikgumatematik

0 comments :

Catat Ulasan

Pengikut