Renew insuran dan cukai jalan kereta dengan mudah dan pantas di MYEG kiosk

Nak dijadikan cerita, lepas solat maghrib terdetik dalam hati..eh! Bila roadtax kereta aku mati ek? Terus pergi tengok di kereta. Alamak! Expired 4 Dis lah! Hari ni dah 5 Dis. Dah la sekarang ni tengah bercuti di kampung isteri di Kuala Terengganu. Semua dokumen salinan geran dan cover note insuran ada di Johor nun.

Biasanya setiap tahun saya akan renew insuran dan roadtax melalui kawan yang juga agen insuran. Serah cover note tahun sebelumnya dan biasanya lepas sehari dua dah settled boleh dapat roadtax. Terus saya call kawan tu dan tanya dia macamana. Dia cadangkan cari kiosk MYeG dan semua urusan boleh dibuat di sana.

Esoknya saya pun pergi ke kiosk MYeG yang ada di Gong Kapas, KT. Saya sampai jam 11.30. Beritahu kerani tu roadtax saya dah mati dan nak renew tapi semua dokumen takde pada saya, tinggal di rumah. Dengan cool kerani ni minta no plet kereta. Dia cakap akan cuba buat carian gunakan no plet je. Pastu dia suruh tinggalkan no phone kerana masa tu dia tengah settlekan urusan roadtax kereta lain. So, saya bagi nombor hp dan pergi jalan-jalan dulu.

Jam 12.30 dapat call dari kerani td dan dia minta butiran apa yang nak diinsurankan kereta tu. Saya tanya bila boleh siap dan dia cakap encik nak datang ambil sekarang pun boleh. Dalam hati saya cakap eh cepatnya.

Memang betul pun saya sampai je semua dah sedia ada atas meja. Tinggal bayar je. Alhamdulillah. Hilang rasa cuak kalau-kalau JPJ buat road block. Hehe..pengajarannya lain kali kena set reminder bila roadtax mati ni.

Pengikut