Latih-tubi soalan dengan OneNote

Peperiksaan akhir tahun sudah semakin hampir. Kebanyakan guru-guru sudah mula dengan latihan menjawab soalan peperiksaan bagi membiasakan murid-murid dengan teknik menjawab yang betul. Antara cara yang biasa dibuat ialah guru memperbanyakkan salinan set soalan, kemudian mengedarkannya kepada murid. 

Semasa sesi perbincangan soalan, biasanya guru akan mengingatkan murid tentang bagaimana setiap soalan itu perlu dijawab. Dengan kata lain, apakah teknik yang perlu digunakan untuk mendapatkan jawapan yang betul. Perkataan manakah yang perlu digaris sebagai kata kunci, dibulatkan dan sebagainya.

Kadang-kadang, ada murid yang ketinggalan terutamanya murid lemah. Lagi pula jika guru hanya memberi arahan secara lisan. Ada murid yang jenisnya perlu melihat apa yang perlu dibuat berbanding hanya mendengar.

Jadi, mungkin pendekatan menggunakan OneNote boleh membantu guru dalam hal ini. Dengan OneNote, guru boleh memaparkan soalan latih tubi (tanpa perlu menaipnya) dan membuat annotation (contengan/nota tambahan) di atas soalan tadi.

Contoh seperti ini.



Di sini saya kongsikan bagaimana cara untuk menggunakan OneNote. Perisian ini biasanya sudah terpasang dalam komputer anda, cuma ianya jarang digunakan. Saya sendiri pun baru sahaja belajar cara menggunakannya.

Langkah 1
Saya scan soalan latih tubi tadi dan save sebagai pdf.
Leceh ke nak scan? Sekarang tidak lagi. Anda boleh gunakan smartphone anda sahaja.
Install apps CamScanner dan boleh scan dengan mudah.

Langkah 2
Lepas scan, saya transfer fail pdf itu ke laptop saya gunakan apps Telegram.
Hantar melalui apps Telegram pada smarphone kepada diri sendiri :-)

Langkah 3
Saya buka Telegram Web gunakan laptop dan download fail pdf tadi.

Langkah 4
Buka OneNote pada laptop. Klik File.


Langkah 5 
Klik Computer, taipkan nama Notebook dan klik Create Notebook.



Langkah 6
Klik INSERT, kemudian klik File Printout.




Langkah 7
Cari fail pdf yang discan tadi, klik Insert.



Langkah 8
Klik DRAW



Langkah 9
Di sini anda ada banyak pilihan sama ada untuk mencoret nota, highlight perkataan ataupun menaip nota. Jika anda gunakan laptop touch screen, anda boleh gunakan pen stylus atau jari anda untuk annotate. Jika tidak, boleh gunakan mouse sahaja ataupun taipkan sahaja nota.



Sekian. Harap perkongsian ini bermanfaat untuk anda.

Zoom A | Besarkan paparan

Bila dah dekat dengan peperiksaan ataupun ujian, biasanya saya akan buat ulangkaji bersama murid menggunakan laman web Zoom A. Kadang-kadang kami masuk ke dalam makmal komputer dan murid menjawab menggunakan chromebook setiap seorang. Kadang-kadang apabila ada kelas lain yang menggunakan makmal komputer, kami akan duduk di dalam kelas dan saya paparkan sahaja soalan menggunakan projektor.

Masalahnya, bila dipaparkan murid yang duduk di belakang tidak nampak dengan jelas soalannya. Apabila di zoom, tulisan jadi besar tapi ada pula menu di tepi dan atas mengganggu.


apabila di zoom, saiz frame pun jadi besar.

Agak lama juga saya memikirkan perkara ini. Sejak mid year exam bulan 6 dulu. Puas juga menggoogle kut-kut ada cara nak sorokkan frame tu. Maslaahnya, kalau buka guna handphone frame tu boleh disorok bila kita zoom.

Akhirnya tadi, secara kebetulan saya tergerak nak cuba buka guna browser selain Chrome. Saya buka guna Mozilla Firefox dan alhamdulillah Allah bagi ilham untuk klik kanan (mouse)..

Jom saya tunjukkan.


Page pada zoom A ni dia bina dalam layout yang ada frame. Kiranya macam ada table lah kalau kita guna Word. So caranya :

1) Letakkan kursor mouse pada bahagian soalan
2) Klik butang kanan
3) Pada menu, pilih This Frame..
4) Pilih Open Frame in New Tab

* Kalau nak pilih Show only this frame pun boleh...cuma pastu saya tak tahu macamana nak tunjukkan balik frame menu tu 

Hasilnya akan dapat macam ni


Murid pun dapat lihat dengan jelas tanpa gangguan..alhamdulillah




Art Attack | D.I.Y. donkey head

Last kena buat costume untuk wakil storytelling ialah pada tahun lepas, 2016. Tapi masa tu just buat baju monkey dan ekor dia je. Kebetulan ada jual mask kat Mr DIY jadi beli yang tu je. Masa tu pun tak pula sempat mencoret dalam blog.

Tahun ni tema donkey pula. Masa dapat job tu pun agak last minit, so agak haru juga la nak mencari idea dan sample gambar yang bersesuaian dalam internet. Projek utama ialah hasilkan kepala donkey dan yang tambahan buat ekor dia dan baju yang sama konsep macam monkey tahun lepas. 

Jom la kita tengok gambar-gambar sepanjang projek berlangsung. Kot-kot anda dapat idea untuk hasilan yang lebih baik. 

Bahan-bahan yang saya guna : kain felt, topi dan cotton wool

 
Mula-mula buat muncung dulu. Main agak je je ikut saiz topi.


Then, sambungkan dengan kain felt warna grey untuk kepala dia.


Ni masa nak ukur muncung. Kena potong sikit depan topi tu.

Jahit mata dan telinga ikut sesedap rasa..hehe..


Akhirnya, jahit sarung tadi pada topi dan sumbatkan cotton wool ke dalamnya. 

Pandangan depan,

Pandangan sisi.

Pandangan dari bawah.

Model ni nama dia Asyraf Wajdi.

1BestariNet | Isu Privasi, Akaun Digodam dan Penukaran Password

Siang tadi seorang guru memberitahu saya Data Broadband beliau telah kehabisan kuota sedangkan beliau tidak pernah menggunakannya. 



Bagi yang belum maklum, data 2GB Broadband tersebut HANYA AKAN BERKURANG jika kita akses internet menggunakan dongle (seperti kebanyakan guru dapat) huddle ataupun zoom (huddle atau zoom yang kita akses gunakan YES ID kita sendiri).

Saya pun tertanya-tanya kenapa ianya boleh berlaku kerana guru tersebut tidak mendapat dongle. Apabila saya tanyakan guru lain di sekolah, ada beberapa orang yang menghadapi kes yang sama.

Jadi, saya membuat laporan ke helpdesk dan jawapan yang saya terima adalah ADA ORANG LAIN (siapalah makhluk bertuah ni biar ALLAH membalasnya) yang telah menggunakan YES ID guru tersebut untuk mengakses internet. Saya minta detail statistik penggunaan data guru tersebut tetapi tiada jawapan dari helpdesk.

Helpdesk mencadangkan agar guru tersebut membuat penukaran password YES ID beliau. 

Jadi saya kongsikan cara meukar password YES ID anda.

Langkah 1
Log in ke dashboard Frog VLE anda. Klik froghead dan klik My Preferences.



Langkah 2
Klik Change Password


Langkah 3
Klik Change Password sekali lagi


Langkah 4
Taipkan Old Password dan masukkan New Password, kemudian klik Save.

NOTA PENTING

1. Perubahan password ini akan melibatkan perubahan password pada 
    (a) akaun Frog VLE anda 
    (b) Dongle (jika anda dapat)
    (c) smartphone Altitude
    MAKSUDNYA, ketiga-tiga akaun di atas akan gunakan password yang sama.

2. Selepas menukar password, beberapa apps di smartphone Altitude seperti MyYES4G dan Playstore akan meminta anda memasukkan password yang baharu.


3. Sebenarnya, anda juga boleh menukar password gunakan app MyYES4G di smartphone Altitude TETAPI password yang bertukar HANYALAH password pada dongle dan Altitude sahaja manakala password pada Frog VLE akan kekal yang lama.



Saya tanyakan isu ini kepada helpdesk, katanya sistem mereka ada masalah kerana tidak sync (syncronised). Kadang-kadang, kita pun tak faham dan pening dengan YES ni kan?

Sekian 

YES Altitude | Maksimumkan Penggunaan Data Internet LTE Anda

Dalam post yang lalu, saya ada menyatakan yang smartphone YES Altitude kita (sebahagian besar guru di Malaysia) dapat adalah datang beserta dengan pelan data internet 2GB PERCUMA setiap bulan. Respon dari perbualan bersama rakan-rakan guru memberi satu rumusan kepada saya yang kebanyakan mereka tidak pasti / jelas bagaimana untuk menggunakan smartphone tersebut sebaiknya terutamanya semasa PdPc. 

Jawapan yang paling mudah saya dapat berikan adalah gunakan data internet percuma tersebut sehabisnya untuk kerja-kerja rutin pengkeranian seorang guru. Namun, ada juga yang menyatakan "Susah lah nak buat kerja dalam handphone yang kecil!". 

Kenyataan itu memang diakui ada kebenarannya terutamanya bagi guru-guru OTAI (saya baru suku otai...). Jadi, apa kata cikgu-cikgu buat kerja di laptop TETAPI gunakan internet dari smartphone Altitude ni?

Cara yang kita boleh gunakan salah satunya kita jadikan YES Altitude kita sebagai hotspot. Lebih kurang maksudnya kita kongsikan internet dari Altitude tadi dan kita gunakan pada peranti lain yang bersambung secara wireless kepada Altitude.

Jom saya tunjukkan caranya :

Langkah 1
Tap pada Settings.



Langkah 2
Kemudian, tap pada More.



Langkah 3
Seterusnya, Tethering & portable hotspot



Langkah 4
Dan Set uo WLAN hotspot


Langkah 5
Tetapkan Network name  dan masukkan Password.yang kita mahukan. Jangan lupa tap pada Save.



 Langkah 6
Seterusnya, turn on portable WLAN hotspot seperti gambar di bawah.



 Langkah 7
Sekarang, smartphone Altitude kita telah aktif sebagai hotspot.


Langkah 8
Akhirnya, kita boleh sambungkan peranti lain seperti laptop pada hotspot Altitude kita tadi. 


Selamat mencuba!

YES Altitude | Cara Log In Frog VLE Lebih Cepat Dan Mudah

Ramai guru-guru di seluruh Malaysia telah menerima smartphone YES Altitude beserta pelan data LTE sebanyak 2GB sebulan. Data 2GB itu pula tidak akan ditolak jika guru mengakses laman Frog VLE walau selama dan sekerap mana sekalipun. Itu yang tersurat. Yang tersiratnya mungkin ramai yang tidak terfikir. Bila diberi smartphone dan pelan data, maknanya pihak atasan mengharapkan guru-guru lebih aktif menggunakan platform Frog VLE. 

Semua log in guru dan statistik penggunaan boleh dipantau oleh pihak atasan melalui dashboard mereka. Bagi kami-kami admin VLE sekolah, walaupun kami level marhaen sahaja, kami juga boleh melihat analitik penggunaan Frog VLE oleh semua warga sekolah.

Jadi, di sini saya ingin berkongsi cara bagaimana untuk log in Frog VLE dengan lebih mudah menggunakan Altitude yang kita terima. Nanti tidaklah kita dipersoalkan kenapa tidak log in Frog VLE langsung walaupun kemudahan telah disediakan.

Jom kita teruskan.

Sebelum itu, saya maklumkan step yang akan kita buat seterusnya ini akan HANYA kita buat sekali sahaja, untuk kali pertama log in sahaja, Selepas itu, log in akan jadi lebih mudah dengan 2 kali klik/tap sahaja.

Langkah 1
Pada YES Altitude anda, buka browser Chrome.



Langkah 2
Taipkan URL (alamat) Frog sekolah anda.
Formatnya adalah seperti berikut :

https://kodsekolah.1bestarinet.net

Untuk rakan-rakan guru sekolah saya, taipkan https://jba2038.1bestarinet.net
kemudian tap pada anak panah.


Langkah 3
Sekarang, taipkan Yes ID dan password anda dan tap pada butang Login.



Langkah 4
Jika keluar dialog box seperti di bawah, tap pada SAVE.

 


Langkah 5
Anda akan log in ke dashboard Frog sekolah anda. Sekarang, tap pada 3 titik seperti gambar di bawah. 


Langkah 6
Seterusnya, tap pada Add to Home Screen.


Langkah 7
Tap pada ADD.


Langkah 8
Anda boleh log out sekarang. Tap pada lambang Frog head dan tap pada Log out.....



Langkah 9
Jika anda tutup browser Chrome anda, anda akan nampak satu shortcut Frog pada Home Screen Altitude anda.

Shortcut inilah yang akan kita gunakan selepas ini untuk log in Frog dengan lebih cepat dan mudah.
Jom kita cuba. Tap pada Frog tersebut.



Tadaa! kita akan terus di bawa ke Frog VLE login page seperti di bawah. Tak perlu lagi taipkan URL, Yes ID dan password. Hanya terus tap pada butang Login untuk log in Frog VLE anda.


Selamat mencuba!









YES Altitude | Paparkan skrin smartphone terus melalui LCD projector menggunakan Anycast

Salam semua. Berjumpa lagi kita dalam tutorial kedua saya mengenai smartphone YES Altitude. Kalau sebelum ini saya menunjukkan cara bagaimana memaparkan skrin hp di laptop dan seterusnya ke projector, kali ini saya akan menunjukkan cara bagaimana memaparkan skrin hp Altitude terus melalui projector.

Jadi, apa yang kita perlukan adalah 1) hp Altitude + 2) LCD projector + Anycast Wifi Display Dongle
*  Anycast ni saya beli online di web Lazada Malaysia

Jom kita teruskan!

Langkah 1
Sambungkan dahulu Anycast pada port hdmi dan USB pada projector.
 
Langkah 2
Hidupkan projector dan paparan seperti di bawah akan keluar.


Langkah 3
Sekarang, pada skrin Altitude anda, swipe dari atas ke bawah untuk memaprkan notifikasi.


Langkah 4
Kemudian, swipe sekali lagi dari atas ke bawah untuk memaparkan quick menu.


Langkah 5
Pastikan wifi Altitude pada mode On. Tap pada Cast screen


Langkah 6
Altitude anda akan mengesan gelombang wifi Anycast. Tap padanya seperti dalam gambar di bawah.


Langkah 7
Sekarang, Altitude anda telah bersambung dengan Anycast.


Langkah 8
Paparan yang keluar dari LCD projector adalah seperti di bawah.


Tidak lama selepas itu, paparan Altitude anda telahpun dipancarkan melalui LCD projector.
 

Untuk daparkan paparan lebih besar, rotate Altitude anda.

Pengikut