YES Altitude | Maksimumkan Penggunaan Data Internet LTE Anda

Dalam post yang lalu, saya ada menyatakan yang smartphone YES Altitude kita (sebahagian besar guru di Malaysia) dapat adalah datang beserta dengan pelan data internet 2GB PERCUMA setiap bulan. Respon dari perbualan bersama rakan-rakan guru memberi satu rumusan kepada saya yang kebanyakan mereka tidak pasti / jelas bagaimana untuk menggunakan smartphone tersebut sebaiknya terutamanya semasa PdPc. 

Jawapan yang paling mudah saya dapat berikan adalah gunakan data internet percuma tersebut sehabisnya untuk kerja-kerja rutin pengkeranian seorang guru. Namun, ada juga yang menyatakan "Susah lah nak buat kerja dalam handphone yang kecil!". 

Kenyataan itu memang diakui ada kebenarannya terutamanya bagi guru-guru OTAI (saya baru suku otai...). Jadi, apa kata cikgu-cikgu buat kerja di laptop TETAPI gunakan internet dari smartphone Altitude ni?

Cara yang kita boleh gunakan salah satunya kita jadikan YES Altitude kita sebagai hotspot. Lebih kurang maksudnya kita kongsikan internet dari Altitude tadi dan kita gunakan pada peranti lain yang bersambung secara wireless kepada Altitude.

Jom saya tunjukkan caranya :

Langkah 1
Tap pada Settings.



Langkah 2
Kemudian, tap pada More.



Langkah 3
Seterusnya, Tethering & portable hotspot



Langkah 4
Dan Set uo WLAN hotspot


Langkah 5
Tetapkan Network name  dan masukkan Password.yang kita mahukan. Jangan lupa tap pada Save.



 Langkah 6
Seterusnya, turn on portable WLAN hotspot seperti gambar di bawah.



 Langkah 7
Sekarang, smartphone Altitude kita telah aktif sebagai hotspot.


Langkah 8
Akhirnya, kita boleh sambungkan peranti lain seperti laptop pada hotspot Altitude kita tadi. 


Selamat mencuba!

YES Altitude | Cara Log In Frog VLE Lebih Cepat Dan Mudah

Ramai guru-guru di seluruh Malaysia telah menerima smartphone YES Altitude beserta pelan data LTE sebanyak 2GB sebulan. Data 2GB itu pula tidak akan ditolak jika guru mengakses laman Frog VLE walau selama dan sekerap mana sekalipun. Itu yang tersurat. Yang tersiratnya mungkin ramai yang tidak terfikir. Bila diberi smartphone dan pelan data, maknanya pihak atasan mengharapkan guru-guru lebih aktif menggunakan platform Frog VLE. 

Semua log in guru dan statistik penggunaan boleh dipantau oleh pihak atasan melalui dashboard mereka. Bagi kami-kami admin VLE sekolah, walaupun kami level marhaen sahaja, kami juga boleh melihat analitik penggunaan Frog VLE oleh semua warga sekolah.

Jadi, di sini saya ingin berkongsi cara bagaimana untuk log in Frog VLE dengan lebih mudah menggunakan Altitude yang kita terima. Nanti tidaklah kita dipersoalkan kenapa tidak log in Frog VLE langsung walaupun kemudahan telah disediakan.

Jom kita teruskan.

Sebelum itu, saya maklumkan step yang akan kita buat seterusnya ini akan HANYA kita buat sekali sahaja, untuk kali pertama log in sahaja, Selepas itu, log in akan jadi lebih mudah dengan 2 kali klik/tap sahaja.

Langkah 1
Pada YES Altitude anda, buka browser Chrome.



Langkah 2
Taipkan URL (alamat) Frog sekolah anda.
Formatnya adalah seperti berikut :

https://kodsekolah.1bestarinet.net

Untuk rakan-rakan guru sekolah saya, taipkan https://jba2038.1bestarinet.net
kemudian tap pada anak panah.


Langkah 3
Sekarang, taipkan Yes ID dan password anda dan tap pada butang Login.



Langkah 4
Jika keluar dialog box seperti di bawah, tap pada SAVE.

 


Langkah 5
Anda akan log in ke dashboard Frog sekolah anda. Sekarang, tap pada 3 titik seperti gambar di bawah. 


Langkah 6
Seterusnya, tap pada Add to Home Screen.


Langkah 7
Tap pada ADD.


Langkah 8
Anda boleh log out sekarang. Tap pada lambang Frog head dan tap pada Log out.....



Langkah 9
Jika anda tutup browser Chrome anda, anda akan nampak satu shortcut Frog pada Home Screen Altitude anda.

Shortcut inilah yang akan kita gunakan selepas ini untuk log in Frog dengan lebih cepat dan mudah.
Jom kita cuba. Tap pada Frog tersebut.



Tadaa! kita akan terus di bawa ke Frog VLE login page seperti di bawah. Tak perlu lagi taipkan URL, Yes ID dan password. Hanya terus tap pada butang Login untuk log in Frog VLE anda.


Selamat mencuba!









YES Altitude | Paparkan skrin smartphone terus melalui LCD projector menggunakan Anycast

Salam semua. Berjumpa lagi kita dalam tutorial kedua saya mengenai smartphone YES Altitude. Kalau sebelum ini saya menunjukkan cara bagaimana memaparkan skrin hp di laptop dan seterusnya ke projector, kali ini saya akan menunjukkan cara bagaimana memaparkan skrin hp Altitude terus melalui projector.

Jadi, apa yang kita perlukan adalah 1) hp Altitude + 2) LCD projector + Anycast Wifi Display Dongle
*  Anycast ni saya beli online di web Lazada Malaysia

Jom kita teruskan!

Langkah 1
Sambungkan dahulu Anycast pada port hdmi dan USB pada projector.
 
Langkah 2
Hidupkan projector dan paparan seperti di bawah akan keluar.


Langkah 3
Sekarang, pada skrin Altitude anda, swipe dari atas ke bawah untuk memaprkan notifikasi.


Langkah 4
Kemudian, swipe sekali lagi dari atas ke bawah untuk memaparkan quick menu.


Langkah 5
Pastikan wifi Altitude pada mode On. Tap pada Cast screen


Langkah 6
Altitude anda akan mengesan gelombang wifi Anycast. Tap padanya seperti dalam gambar di bawah.


Langkah 7
Sekarang, Altitude anda telah bersambung dengan Anycast.


Langkah 8
Paparan yang keluar dari LCD projector adalah seperti di bawah.


Tidak lama selepas itu, paparan Altitude anda telahpun dipancarkan melalui LCD projector.
 

Untuk daparkan paparan lebih besar, rotate Altitude anda.

YES Altitude | Paparkan screen smartphone di laptop dan ke LCD projector

Dua hari lepas saya pergi ke IPG Batu Pahat untuk mengambil smartphone YES Altitude guru-guru sekolah saya. Kemudian, semalam kami mengadakan majlis penyerahan dan juga sedikit taklimat penggunaan smartphone tersebut.

Untuk tujuan taklimat, saya perlu menunjukkan secara live kepada guru-guru paparan Altitude saya melalui LCD projektor dan saya tidak mempunyai display dongle seperti chromecast, ezycast, anycast dan sebagainya yang boleh memaparkan secara terus paparan dari hp ke LCD projektor.

Jadi, saya mencuba alternatif lain dengan cara memaparkan screen Altitude saya di laptop yang bersambung dengan LCD projektor. Kata orang, tiada rotan, akar pun berguna kan?

Sebelum saya teruskan, untuk berjaya menggunakan cara ini, kedua-dua smartphone dan laptop anda mestilah bersambung pada rangkaian wifi yang sama.

Caranya :

Langkah 1
Download dan install AirMore : File Transfer di smartphone dari Google Play.


Langkah 2
Setelah siap intallasi, buka app tersebut dan tap pada Scan to connect.

  
Langkah 3
Sementara itu, pada laptop anda sila buka laman web airmore di alamat web.airmore.com
Ia akan memaparkan QR Code untuk di scan.
 

Langkah 4
Seterunya, scan QR code tadi menggunakan smartphone anda.


Langkah 5
Itu akan menyambungkan smartphone anda dengan laptop. Untuk paparkan screen smartphone pada laptop, klik pada Reflector.
 

Langkah 6
Seterusnya, tap pada Start now di smartphone.
 

Sekarang, anda telah berjaya!!


Pengikut